ГолосUA
11:12 21/09/2009

Під час святкування іудейського Нового року в Умані хасиди з’їли 150 корів

В Умані відгримів єврейський Новий 5770 рік від створення світу. Він настав в суботу із заходом сонця. Після вечірньої молитви 25 000 паломників із понад 20 країн приступили до вечірньої трапези, основною ритуальною стравою якої є яблука і мед, а в неділю помолилися біля ставка на річці Кам’янка, яка протікає уздовж колишнього єврейського кладовища, де похований духовний вчитель брацлавських хасидів рабі Нахман.

Щоб прогодувати всіх паломників, незадовго до свята зарізали 150 корів і сотні голів свійської птиці. Спеціально для цього з Ізраїлю приїхали два «різника» — фахівці по кошерному забою тварин, які два дні працювали без відпочинку. Іудеї стверджують, що лише «правильное м’ясо» не завдає людині шкоди, і їх спосіб забою худоби не змушує тварину страждати. Для цього ніж має бути ідеально рівним, а надріз робиться прямо посередині сонної артерії.

Хасиди вірять, що день Нового року може повністю змінити долі людей, оскільки це — день щорічного суду, коли Всевишній приймає рішення і ухвалює вироки. Перебування ж в святому місці може надати паломникові своєрідну «амністію», змінити вирок або пом’якшити його.

Саме про це говорив рабі Нахман, який помер в Умані в 1810 році, коли закликав своїх учнів бути разом з ним на єврейський Новий рік. Євреї вірять, що після того, як цадик помре, його сила лише збільшиться, тому відвідини його могили є важливим моментом в житті кожного хасида. Сам Нахман обіцяв, що заради того, хто приїде до Умані, прочитає 10 псалмів і зробить пожертвування, рабі навіть, після своєї смерті пішки пройде весь світ і за пейси витягне таку людину з пекла.

Світова криза не зменшила кількості паломників, що прибувають до Умані. Їх, навпаки, стало лише більше, проте, вони тепер не живуть в місті по 10—12 днів, як раніше, а приїжджають всього на 3—5 днів. У зв’язку з цим дещо скоротилися доходи уманчан, які здають свої квартири. Правда, ціни на оренду не змінилися, вони на рівні $15—25 за добу.

Значно менше стало ізраїльських торговців, які завжди приїжджають до Умані продавати книги, релігійну атрибутику і прикраси. Мабуть, вони вже не сподіваються на фінансові можливості паломників, в той же час, в тих, хто приїхав, ціни виросли. Наприклад, срібні сережки з вогненною символікою брацлавських хасидів вже не купиш за $10, як раніше, за них тепер просять аж $30.

За матеріалами: ”Сегодня”

 

Читайте также по теме