ГолосUA
07:52 08/10/2009

Під загрозою руйнування в світі майже сто пам’яток

Всесвітній фонд пам’ятників оприлюднив список пам’яток, яким загрожує знищення. Список архітектурних пам’ятників, що опинилися під загрозою, ця організація складає раз на два роки. />  
До списку 2010 року увійшли 93 об’єкти на території 47 країн, у тому числі 15 пам’ятників, створених в XХ-м столітті, що вже опинилися на межі руйнування.
 
У числі особливо значимих архітектурних пам’ятників, яким загрожує руйнування, опинилося покинуте місто інків Мачу-Пікчу, собор Саграда Фамілія архітектора Антоніо Гауді, фортеці Хорезма в Узбекистані і дерев’яна міська забудова XVII — XIX століть в Кіото.
 
Головною загрозою для Мачу-Пікчу, вважають експерти Всесвітнього фонду пам’ятників, стало створення розгалуженої інфраструктури для обслуговування потоку туристів, що різко зріс останніми роками. При цьому експерти підкреслюють, що проблема не в збільшенні кількості туристів, а в непродуманих діях адміністрації музейного комплексу.

Собору Саграда Фамілія в Барселоні, спроектованому архітектором Антоніо Гауді, небезпека загрожує через плани з будівництва підземного тунеля для швидкісних поїздів. Тунель планується прокласти всього в декількох метрах від фундаменту собору.
 
Росія в списку 2010 року представлена одним пам’ятником архітектури, що опинився на межі зникнення, — церквою образу Знамення Пресвятої Богородиці під Подільськом. Церква, побудована в 1704 році на території садиби Бориса Олексійовича Голіцина, вихователя Петра Першого. не ремонтувалася впродовж 80 років і потребує термінової реставрації.
 
В Україні укладачі списку жодного пам’ятника архітектури не відзначили.
 
За матеріалами: «Комсомольская правда»

 

Читайте также по теме