ГолосUA
06:28 21/04/2010

Підлеглий Лозинського намагався взяти провину за вбивство на себе

Заступник директора фірми "Голованівський базар", підконтрольної екс-депутату Віктору Лозинському, заявив слідству, що це він убив Валерія Олійника.

Про це він заявив на допиті слідчим прокуратури, пише видання "Дело" з посиланням на текст постанови Печерського суду Києва місячної давнини про взяття під варту колишнього менеджера фірми Лозинського, ім’я якого не називається.

Текст цієї постанови опублікований у Єдиному реєстрі судових рішень України.

У судових матеріалах зазначені деякі подробиці інциденту від 16 червня 2009 року, коли в лісових угіддях Голованівського району Кіровоградської області був убитий місцевий мешканець Валерій Олійник.

Зокрема, говориться, що в момент убивства Олійника, крім Лозинського і колишніх прокурора Голованівського району Євгена Горбенка та начальника райвідділу міліції Михайла Ковальського, на місці злочину також був присутній і заступник директора фірми "Голованівський базар".

Саме ця людина, як говориться у тексті постанови, "з метою приховати знаряддя тяжкого злочину, розібрала мисливську рушницю "Бенеллі" і розкидала її частини на території лісосмуги і ставків Грузківської сільради Голованівського району Кіровоградської області".

Ця ж людина протягом липня-серпня 2009 року, під час допитів у слідчих прокуратури наполягала, що це вона скоїла вбивство Олійника — нібито в результаті випадкового пострілу.

Однак співробітники прокуратури в процесі розслідування з’ясували, що ці свідчення хибні, а заступник директора спеціально брав провину за вбивство на себе.

Як говориться в матеріалах справи, фігурант справи навмисне вводив в оману слідство, "бажаючи штучно створити докази захисту" для Лозинського, що могло б дати можливість колишньому нардепу уникнути кримінальної відповідальності.

У січні й лютому 2010 року Генпрокуратура порушила дві кримінальні справи проти найманого менеджера Лозинського. Одне стосується приховання тяжкого злочину, друге — надання свідомо хибних свідчень. Узимку він був затриманий і зараз знаходиться в СІЗО.

Як відомо, 3 березня Печерський райсуд дав дозвіл на арешт Лозинського, після того як останній здався правоохоронним органам. Екс-депутата шукали з літа минулого року, коли він пропав після вбивства Олійника. Він вважається головним підозрюваним у цьому вбивстві. Крім нього, у справі про вбивство проходять Горбенко і Ковальський.

За словами генпрокурора Олександра Медведька, Лозинський провину свою не визнає і відмовляється давати свідчення. Однак, слідство планує вже у квітні висунути йому обвинувачення в остаточній редакції і завершити розслідування.

Лозинському загрожує від 7 до 10 років в’язниці за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до смерті, — а якщо його визнають винним у навмисному убивстві, то можливо й довічне ув’язнення.

 

Читайте также по теме