ГолосUA
11:36 06/10/2009

Підприємства теплокомуненерго втратили можливість для погашення боргів перед «Нафтогазом»

Нацбанк відмовив «Ощадбанку» в наданні рефінансування на суму 1,2 млрд. грн., яке планувалося направити на кредитування підприємств теплокомуненерго (ТКЕ).

Передбачалося, що позика допоможе скоротити заборгованість комунальників за блакитне паливо, поставлене «Нафтогазом України».

За словами першого заступника начальника правління НАКу Ігоря Діденка, підприємства теплокомуненерго вже заборговували 4,1 млрд. грн., включаючи 700 млн. грн. пені та штрафів.

За словами заступника голови правління «Ощадбанка» Сергія Подрезова, фінустанова зверталася до регулювальника з проханням надати рефінансування строком на три роки.

«Відповідь НБУ була такою: ми задовольняємо потреби банків лише в короткостроковому покритті розривів ліквідності», — сказав Подрезов.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що Нацбанк відмовив в рефінансуванні «Ощадбанку» по вказівці Президента. Вона відмітила, що в той же час НБУ виділяє більше 20 млрд. грн. на рефінансування приватних банків.

Учасники банківського ринку розділяють думку прем’єра, що причину відмови Нацбанку слід шукати на Банковій.

За словами Сергія Подрезова, держбанк все ж кредитуватиме підприємства теплоенергетики в межах вільної ліквідності (можливо, приваблюючи при цьому короткострокове рефінансування). Але сума, яку зможе виділити фінустанова, буде куди меншою, ніж 1,2 млрд. грн.

В теплокоммуненерго залишається ще варіант звернутися за грошима в приватні комерційні банки. Проте, отримати кредити в приватних банках таким підприємствам буде дуже складно. Найбільші українські фінустанови доки видають лише «точкові» позики, і то надійним юридичним особам. Вони навряд чи даватимуть гроші комунальникам, що мають величезну заборгованість на балансі.

«Я не думаю, що хтось навіть з найбільших банків, захоче зараз фінансувати теплокомуненерго. Ми, можливо, і погодимося, але на дрібну суму і залежно від обставин» — говорить заступник голови правління найбільшого в країні «Приватбанку» Юрій Пікуш.

Проте, представники самих теплокомуненерго відзначають безперспективність звернення в приватні банки.

«Співробітників ТКЕ банки не пускають, навіть, на поріг — пояснює глава Асоціації теплотехнічних компаній Віталій Яковенко. — То хіба фінустанова видаватиме кредит, знаючи, що підприємство не платить податки, зарплату, не розраховується з постачальниками?».

За його прогнозами, підприємства ТКЕ так і не зможуть скоротити борги «Нафтогазом», але і відключені від газу вони не будуть. «Перед виборами ніхто не залишить країну без тепла. Але до березня наступного року заборгованість підприємств теплоенергетики, за моїми підрахунках, зросте не менше ніж 6 млрд. грн.», — говорить Яковенко.

За матеріалами: «Дело».

 

Читайте также по теме