Підприємці не зможуть відправи Верховну Раду у відставку — експерт

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Конституція не передбачає механізму відставки Верховної Ради України через вотум недовіри, який хочуть висловити підприємці, що мітингують.

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Про це сказав голова Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко на прес-конференції.

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Я скептично оцінюю цю ініціативу. У правовому сенсі вона безперспективна, тому що в Конституції немає такого механізму як відставка Верховної Ради через вотум недовіри”, — підкреслив політолог.

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">За його словами, у свій час Президент Леонід Кучма хотів провести референдум щодо відставки Верховної Ради, але “навіть у Європі, у Венеціанській комісії вказали на неправомірність, некоректність та недемократичність проведення такого референдуму”.

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Ще одна дуже важлива обставина: я думаю, що автори цієї ідеї не дуже знайомі з політичними практиками, з механізмами проведення референдумів. Так от, для того, щоб ініціювати процедуру референдуму, мало створити ініціативні групи — потрібно їх ще зареєструвати. А робити це вони повинні в місцевих радах, які в більшості регіонів контролюються правлячою партією. Відповідно, в кращому випадку ця акція буде носити пропагандистський характер, і успіх може мати тільки у випадку, якщо на вулиці буде кілька сотень тисяч чоловік. Тоді це може мати якийсь моральний сенс, цим можна було б тиснути на владу”, — зазначив В. Фесенко.

Читайте также по теме