ГолосUA
11:38 17/05/2010

Підтримка ініціативи Росії щодо створення європейської системи колективної безпеки не відповідає інтересам України — експерт

Підтримка ініціативи Росії щодо створення європейської системи колективної безпеки не відповідає інтересам України.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту ГолосUA сказав директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

«Відомо, що буде підписано 5 угод та 3 спільні заяви. І питання стоїть, скажімо, за тими угодами, які будуть підписуватись вже у найближчі тижні, а саме по співпраці в енергетичній сфері — тут існує дуже багато питань. Починаючи з атомної енергетики, наскільки Україні вигідно впасти в повну залежність від російського палива для ядерних реакторів, ще більше питань по газовій сфері. І хочу наголосити, що зовсім є невідповідною інтересам України заява саме про європейську безпеку», — зауважив експерт.

На думку О. Сушка, «Україні не слід беззастережно підтримувати цю російську ініціативу. Попередня позиція України була значно більш коректна з цього питання, бо вона передбачала перенесення площини дискусій на ОБСЄ. Тепер Україна фактично солідаризується з позицією Росії, намагаючись просувати цю позицію враховуючи СНД. Це зовсім змінює конфігурацію, бо ми не є тією стороною, яка бере участь в обговоренні, будучи членом ОБСЄ, а ми виступаємо як країна-просувач своєї ініціативи, яка не є нашою, і українського інтересу в цьому немає, це піар-проект Російської Федерації».

Також експерт наголосив, що «за допомогою цієї ініціативи Росія намагається підвищувати міжнародну увагу організацій, які залежні від неї, а це не відповідає інтересам України і в цьому існує небезпека».

О. Сушко пояснив, що «інші угоди, які плануються підписати досить важливі, і які вже давно розробляються».

«Це угоди, які треба підписувати, насамперед угода про демаркацію сухопутного кордону. Зрозуміло і ті інші угоди, що називались про технічну співпрацю в окремих важливих сферах, зокрема, аеронавігаційна».

Нагадаємо, 17 травня Б. Тарасюк повідомив, що крім 5 будуть підписані ще 3 заяви. «Перший — це документ щодо безпеки у Чорноморському регіоні, другий — підтримка ініціативи Росії щодо створення європейської системи колективної безпеки і третій — підтримка позиції Росії щодо урегулювання придністровського конфлікту».

О.Оснач />  

Читайте также по теме