ГолосUA
05:30 28/09/2009

Підвищення акцизів на горілку не допомогло бюджету

У результаті посилення фіскального тиску виробництво горілки в липні скоротилося на 77%, а реалізація продукту на внутрішній ринок упала на 81% у порівнянні з попереднім місяцем.

За оперативними даними асоціації "Укргорілка", у серпні випуск лікеро-горілчаних виробів продовжував знижуватися. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року зафіксоване майже дворазове падіння.

Більше того, якщо в першому півріччі 2009 року діяльність з виробництва лікеро-горілчаної продукції здійснювало 61 підприємство, то до серпня їх число скоротилося до 34.

За даними ДПАУ, середньомісячні надходження в бюджет від акцизу на спирт у липні-серпні склали близько 284 млн. грн., що на 37 млн. грн. менше від середньомісячних надходжень у першому півріччі цього року.

З 1 липня, відповідно до прийнятого 31 березня поточного року закону, в Україні підвищені ставки акцизу на етиловий спирт і лікеро-горілчані вироби на 58% — до 34 грн./літр 100%-вого спирту. Закон також уводить щорічну індексацію акцизних ставок на рівень інфляції вже з 2010 року, а не з 2012-го, як передбачалося раніше.

За матеріалами : finance.ua

 

Читайте также по теме