ГолосUA
08:30 29/04/2009

Підвищення пенсійного віку може спричинити соціальні протести, — експерт

Підвищення пенсійного віку в умовах фінансово-економічної кризи може спричинити хвилю соціальних протестів. Про це в коментарі кореспонденту Голос.UA повідомила глава правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва. «Якщо в теперішніх умовах оголосити про те, що з вересня, наприклад, жінки працюватимуть до 60 років, то, звісно, без соціальних протестів не обійтися», — зазначила вона.

Водночас, за словами експерта, якщо до питання підвищення пенсійного порогу підійти грамотно, «підкріплюючи дії інформаційним компонентом», подібного не трапиться.

Окрім того, Ольга Балакірєва додала, що підвищення пенсійного віку неможливе без низки інших важливих змін на ринку праці та соціальної політики. «Нам водночас потрібно змінювати соціальний захист, змінювати систему медичного обслуговування, підвищувати якість життя, підвищити зарплатні, змінювати пенсійну реформу. Тобто це має бути комплекс заходів. Проте коли сьогодні виривають з контексту лише пенсійний вік, це неграмотно і непрофесійно», — наголосила вона.

Експерт підкреслила, що підвищення пенсійного віку можна буде розпочинати лише за деякий час. «Зважаючи на те, що зараз узагалі йде скорочення попиту на робочу силу за рахунок кризи, то це взагалі варто буде робити наступного року — коли вже сформується більша стабільність на ринку і 60% населення вже не буде під тягарем або звільнення, або ризику звільнення, або скорочення робочого дня. Зараз робити підвищення пенсійного віку не варто, адже буде збільшено конкуренцію на ринку праці за рахунок людей пенсійного чи передпенсійного віку, і це вдарить по молоді», — зазначила Ольга Балакірєва.

Напередодні Європейська комісія порадила Україні підвищити пенсійний вік. У доповіді щодо прогресу України у виконанні Плану дій у рамках Європейської політики сусідства зазначається, що через щорічне підвищення пенсійних виплат Україна має запровадити низку змін, аби стабілізувати пенсійну систему. Зокрема в Єврокомісії наголошують, що українській стороні доведеться знизити розрахунковий коефіцієнт, підвищити пенсійний вік, а також зменшити розміри привілейованих пенсій. />  

(О.Ремовська)

 

Читайте также по теме