ГолосUA
18:49 11/08/2010

Підвищення пенсійного віку ускладнить працевлаштування молоді — експерт

Процес підвищення пенсійного віку розтягнеться на 10 років.

Про це сказала директор Інституту демографії та соціальних досліджень Національної Академії наук Елла Лібанова у коментарі кореспонденту ГолосUA.

"Уряд захотів поступово підвищувати пенсійний вік для жінок, кожні півроку. А це означає, що процес підвищення пенсійного віку розтягнутий на 10 років", — зазначила вона.

За словами експерта, так само в часі розтягнеться й економічний ефект. "Але треба зважити на реакцію ринку праці. Підвищення пенсійного віку ускладнить працевлаштування молоді", — підкреслила вона.

"Коли запровадять накопичувальну систему пенсійного страхування, і жінкам, і чоловікам можуть підняти пенсійний вік і до 65 років. Але тільки тим, хто зможе взяти участь у цьому страхуванні, тобто молодшим за 35 років", — наголосила Е. Лібанова.

Нагадаємо, до кінця 2010-го уряд підвищить загальний пенсійний стаж і пенсійний вік для жінок. Україна зобов’язалася зробити це в меморандумі з Міжнародним валютним фондом. Пенсійний вік для жінок зростатиме на шість місяців щороку й до 2020-го сягне 60 років — як і в чоловіків. Мінімальний термін пенсійного страхування при цьому збільшиться з 5 до 15 років. Уряд планує отримати від цього в Пенсійний фонд 2 млрд. грн. уже наступного року.

О. Черненко />  

Читайте также по теме