ГолосUA
19:28 07/12/2009

Підвищення соціальних стандартів дасть народу лише ілюзію покращення фінансового стану — експерт

Від підвищення соціальних стандартів, без належного фінансування народ отримає ілюзію тимчасового покращення соціального свого стану.

Про це сказав політолог Валерій Бебик в інтерв’ю кореспонденту Голос UA.

“Бо насправді, коли будь-який законодавчий акт, м’яко кажучи, не дуже забезпечений фінансово-матеріальними ресурсами, тобто реальними грошима, які є в казні, які відповідають реальному стану промисловості, економіки, то це дуже швидко з’їдається”, — зазначив експерт.

Він пояснив, що цей закон не відповідає своїй суті, адже за свою назвою він говорить про те, що нібито в країні треба піднімати мінімальну зарплату і мінімальну пенсію. І це, на думку В.Бебика, правильно, тому що в умовах погіршення рівня життя і зростання цін треба приводити у відповідність мінімальну зарплату і мінімальну пенсію.

“Але в мене запитання: при чому тут усі інші зарплати, які по тарифній так званій сітці, єдиній для бюджетної сфери, піднімає зарплату всіх інших чиновників, робітників і так далі? Це закон не про мінімальні соціальні стандарти. Це закон про підвищення зарплати для всієї бюджетної сфери в першому наближенні.” — сказав він.

Що ж стосується іншої, не бюджетної сфери фінансування зарплати і пенсії, то там, на думку експерта, не буде жодного підняття зарплат, тому що там є фонд зарплати, який вироблений продукцією, продуктом, продукуванням цих підприємств.

“Більше вони видати не можуть. Отже, вони якраз там піднімуть мінімальну зарплату, а іншим працівникам мають зменшити зарплату, щоб вистачило фонду, або скоротити чисельність, або якимись іншими маніпуляціями”, — наголосив він

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме