ГолосUA
16:46 14/06/2010

Пільги для донорів ніхто не скасовував — експерт

В Україні законодавчо закріплені пільги для донорів крові, але фактично вони не працюють.

Про це заявив під час прес-конференції у Києві головний спеціаліст відділу моніторингу надання медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я Євген Мороз, передав кореспондент ГолосUA.

“Ще у 1995 році Законом про донорство закріплені пільги для донорів крові. Це три вихідних дні — день для обстеження, день для здачі крові і ще один вихідний, який можна взяти, коли завгодно. Передбачені також пільги на позики та протезування для почесних донорів. Їх ще ніхто не скасовував”, — сказав він.

Проте, за словами фахівця, все частіше права донорів порушуються, що не сприяє популярності донорства. “Особливо це стосується приватного бізнесу, де цього не завжди дотримуються”, — зауважив він.

Є. Мороз також повідомив, що літр крові у нашій Батьківщині, за відповідною постановою Кабінету міністрів України, коштує 160 гривень.

За інформацією фахівця, нині в Україні 90% безкоштовних донорів здають кров переважно для своїх рідних, а приблизно 10% кадрових донорів спеціалізуються на здачі плазми та стовбурових клітин крові.

На думку головного лікаря обласного Центру переливання крові Петра Вербицького, пільги для донорів в Україні потребують перегляду. “Пільги для донорів потребують перегляду. Однак, безпечне донорство — регулярне і безкоштовне. Для цього ми маємо залучити до нього якнайбільше молоді”, — наголосив він

І. Носальська

 

Читайте также по теме