ГолосUA
17:31 12/02/2009

Пинзеник пішов тому, що ліберальна економіка не діє — Лисицький

Міністр фінансів Віктор Пинзеник пішов з посади через ситуацію, яка вимагає впроваджувати заходи, що не вписуються в його улюблену модель ліберальної економіки.

Про це в інтерв’ю кореспонденту Голос.UA сказав екс-керівник групи радників НБУ, член ради підприємців при Кабінеті міністрів України Віктор Лисицький.

За словами експерта, Пинзеник завжди демонстрував, що є прихильником удосконалення роботи економіки на основі впровадження тільки ліберальних підходів, а ліберальні економіки створюють для своїх міжнародних конкурентних переваг спеціальні регуляторні умови.

В уряді Юлії Тимошенко під час першого призову, коли він був міністром фінансів, був одним з ініціаторів скасування 23-ох вільних економічних зон. Лисицький вважає цей крок жахливим, адже багато країн використовували вільний економічний простір для прискорення свого економічного розвитку.

Щодо найкращої кандидатури на посаду міністра фінансів Лисицький назвав одне ім’я — Сергій Тігіпко. «Я знаю його по роботі і в уряді, і знав до того… У мене склалося таке враження, що Сергій Тігіпко, перш за все, — хороший менеджер… Якби він підібрав під себе весь економічний блок — це було б чудово», — наголосив експерт.

Але Віктор Лисицький також зазначив, що багато що залежить не від кандидатури міністра фінансів, а від злагодженості роботи уряду та Національного банку — у них мають бути партнерські відносини.

«Вони мають бути один до одного спина до спини, щоб кожен знав, що тил одне одного надійно захищений… А люди знімають гроші з банківських рахунків тільки тому, що не мають впевненості, що буде злагоджена співпраця», — підкреслив екс-керівник групи радників НБУ.

Він наголосив, що «гроші люблять тишу. А сьогодні цієї тиші немає».

Також експерт запевнив, що сьогодні друкування емісійних «пустих» грошей немає і не буде, оскільки такий хід може призвести до гірких наслідків, особливо з боку Міжнародного валютного фонду. «Він (МВФ) би нам такий скандал закатив, що весь світ здригнувся. Якби ми були абсолютно на своїх харчах ,а ми ж отримали від них кредит, і раптом ми починаємо друкувати «пусті» гроші, то це означає, що їх гроші спаляться. Як їх повертати? Інфляція ж буде», — зазначив Лисицький і додав: «Я вважаю, що це велике перебільшення».

 

Читайте также по теме