ГолосUA
17:58 04/08/2009

Пинзенику не сподобалося незначне зміцнення гривні

Зміцнення гривні, що відбулося кілька місяців назад, допускати було не слід.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник в інтерв’ю виданню "Главред".

"Гривня буде зміцнюватись, тільки не зараз. Альтернатива майбутньої ревальвації неминуча, бо поточний курс є продуктом надзвичайних обставин, в тому числі тих, що не залежать від України. Курс має "дихати”, але не повинно бути таких різких коливань", — сказав Пинзеник.

Він також нагадав, що курс залежить не лише від пропозиції, але й від попиту. Тому управління курсом потребує не просто і не тільки інтервенцій, а й регулювання попиту.

"На мою думку, курс більш-менш став на своє місце, але не можна дати спрацювати спекулятивним спробам розігріти курс", — відзначив Пинзеник.

Причин істотної девальвації, аналогічним минулорічним, зараз немає, вважає екс-міністр. "Ризики лежать у бюджетній площині і полі. Нацбанк змушують до монетизації дефіциту за рахунок емісії. Дуже небезпечними є спроби зробити НБУ таким собі департаментом при уряді. Уряд випускає облігації, а НБУ зобовязаний їх купити. Бо наслідком цього стане зростаючий попит на долари", — зазначив він.

Віктор Пинзеник не зміг дати прогнозу щодо коливання курсу долара, відзначивши, що в Україні такий прогноз неможливий.

"Зараз платіжний баланс, який вирівнюється, не є визначальним фактором курсу. Зараз на курс долара може впливати лише надлишок попиту. А надлишок попиту чи надлишок гривні може породити головна проблема – дефіцит бюджету, який зараз становить 14% від ВВП", — резюмував Пинзеник.

 

Читайте также по теме