ГолосUA
09:03 22/10/2008

Пірати погрожують вбити заручників судна «Faina»

Найближчим часом ситуація на захопленому сомалійськими піратами судні «Фаїна» може стати критичною.

Про це повідомила газета «Сегодня», яка супутниковим телефоном змогла зв’язатися із судном.

За словами одного з піратів, їхнього лідера Мохамеда зараз немає на місці, а екіпажу трубку він не дасть.

"З екіпажем все дуже погано, на кораблі немає ні води, ні їжі", — сказав він дуже поганою англійською мовою і кинув слухавку.

Другий раз розмова була дещо довшою. «Передайте усім, що команда помре. Може, вже завтра», — сказав він і знову кинув слухавку.

У свою чергу представник судновласника і керівника компанії «Томекс» Віктор Муренко розповів, що тиждень тому на судні закінчилися їжа і вода.

Якийсь час пірати годували наших моряків, привозячи провіант з берега. Але починаючи з 21 жовтня вони припинили це робити. Це підтвердили й у МЗС. Але, за інформацією Міністерства, запаси провізії, води і палива вже в середу передадуть на борт «Фаїни».

Віктор Муренко говорить, що стан здоров’я всього екіпажу в нормі. «Хлопці хоч і виснажені, але ніхто з них не хворів. Єдине, вони всі морально змучені. Їх тримають усіх в одній кімнаті. Випускають тільки кухарі на камбуз, старшого механіка до двигуна і капітана на місток».

За його словами, пірати жодного разу не змінювали суму викупу. На сьогоднішній день ця сума складає 20 мільйонів доларів.

«Тільки в перший день захоплення була цифра в $5 млн. Але ця цифра була тільки доти, поки пірати не зрозуміли, що ніякі судна, що стоять навколо них, не несуть загрози. Єдине, що потім вони запропонували — це при швидкому розрахунку знизити суму до 19 мільйонів, але ні про які вісім мільйонів мова жодного разу не йшла», — говорить Віктор Муренко.

Він також зазначив, що заяви про те, що гроші зібрані, заважають переговорному процесу так як в Україні є сомалійські студенти, які це все чують, дзвонять туди і говорять,що все ОК, вам зараз усе привезуть, мовляв, брати, приготуйтеся. А потім пірати нам говорять: "У вас же гроші є, чого ви не везете», — розповів Віктор Муренко.

 

Читайте также по теме