ГолосUA
09:08 18/05/2010

Після демаркації Україна поступиться морським кордоном?

Домовленість про демаркацію сухопутного кордону з Росією змусить Україну поступитися в суперечці про морський кордон.

Про це заявила експерт із питань міжнародної безпеки Галина Яворська.

За її словами, після укладеної 17 травня домовленості Україна, ймовірно, відмовиться від вимоги зберегти водний кордон у Азовському морі і Керченській протоці по лінії адміністративного розподілу між союзними республіками в часи СРСР.

Вона зазначила, що питання демаркації сухопутного кордону (встановлення кордону на місцевості) і делімітації водного кордону (встановлення кордону на карті) дві країни завжди розглядали нерозривно. "Якщо є угода про демаркацію сухопутного кордону, отже, є домовленість і по делімітації водного кордону. А ця домовленість можлива лише в одному випадку — якщо Україна відмовиться від свого головного козиря на переговорах: збереження кордону по лінії адміністративного розподілу між республіками у Радянському Союзі", — зауважила вона.

За словами Г. Яворської, Росія наполягає, що законодавство СРСР не передбачало розмежування внутрішніх вод і, відповідно, адміністративний кордон по воді не проходив. Звідси пропозиція Кремля провести кордон по модифікованій серединної лінії. Ця лінія базується на основі рівного віддалення від берегів двох країн, але при цьому враховує острови, геологічні структури та інше.

Для України це означає суттєвий зсув водного кордону з Росією на захід від лінії адміністративного розподілу між колишніми союзними республіками. При цьому вододіл Азовського моря й Керченської протоки зміститься як по воді, так і по дну — це означає, що на користь Москви зміниться доступ країн до родовищ нафти і газу.

За матеріалами: Дело />  

Читайте также по теме