ГолосUA
18:20 26/05/2010

Після перемоги Януковича на президентських виборах шанси опозиції на парламентських виборах суттєво зростають?

Після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах шанси фракції Блоку Юлії Тимошенко на парламентських виборах суттєво зростають.

Про це заявив голова Черкаської обласної організації Комітету виборців України Максим Михлик сьогодні під час прес-конференції.

“До Партії регіонів багато питань. Останні роки вона постійно потрошку набирала голоси на Черкащині, але це не заслуга Партії регіонів, це радше заслуга “Нашої України”, яка тут програла все, що могла, і БЮТу, звичайно. За цей час, що залишиться до виборів, дуже цікаво буде подивитися на кроки нової влади. Якщо її представники будуть працювати як професіонали, займатися виключно економікою, це збільшить кількість людей, які будуть за них голосувати. Якщо ж підуть старими кучмівськими шляхами і будуватимуть тут нову СДПУ(о), з партійною вертикаллю та вибудовуватимуть адмінресурс, то це суттєво зменшить їхні шанси”, — наголосив він.

Щодо БЮТу, то, на його думку, у цієї політичної сили є великі шанси, але тільки після проведення “процесу очищення” партійних лав. “Це дуже піде на користь. Крім того, обов’язково після перемоги однієї політичної сили шальки терезів схиляються на бік тієї політичної сили, яка програла. Тобто, після перемоги Януковича на президентських виборах шанси БЮТу на місцевих та парламентських виборах суттєво виростають. Через рік ми побачимо зовсім інші конфігурації політичних сил як на обласному рівні, так і на місцевому”, — переконаний М. Михлик.

Погодився із ним керівник дослідницько-аналітичного центру “Енігма” Володимир Присяжнюк: “Що більше часу проходить після виборів, тим більше голосів на наступних виборах набере та сила, яка програла вибори попередні”.

Також Михлик зазначив, якщо залишиться мажоритарна система виборів для місцевих рад, то у владу піде велика частина бізнесменів, які вкладатимуть гроші у ці мажоритарні округи.

“Навіть у законопроекті, який зараз розробляється на місцеві вибори, закладена така умова, що потрібно внести грошовий заклад — досить великий — 20-30 тисяч гривень. Проста людина з вулиці — громадський діяч чи якийсь активний пенсіонер — не зможе цього зробити. Тож, очікуватимемо навалу бізнесменів. Якщо вони раніше проходили через партійні списки у місцеву раду, то тепер пройдуть самостійно. Якщо ж залишиться пропорційна система, то конфігурація знову ж таки зміниться суттєво. Дуже великий попит є в суспільстві на нові обличчя. Ми бачили, як багато набрав Тигипко, як набрав Яценюк. Думаю, що люди будуть вишукувати нові політичні обличчя, нові політичні сили, бо старі вже просто “приїлися”, — пояснив М. Михлик.

В. Середа />  
 

Читайте также по теме