ГолосUA
14:35 03/08/2009

Південна Осетія проситься до складу Росії

Лідер Південної Осетії Едуард Кокойти заявив, що бачить майбутнє регіону у складі Росії і попросив її збільшити військову присутність.

“Ми будемо будувати…свою державність, але будемо в союзі з Росією. Ми не виключаємо того моменту, що ми увійдемо до складу Російської Федерації”, — сказав він.

Е. Кокойти заявив, що за приєднання до Росії виступає “переважна більшість” місцевого населення, кількість якого лідери Осетії оцінюють у 70 тис., а їх опоненти — вдвічі менше.“Близько 98 відсотків мають громадянство Російської Федерації, і Захід до цього повинен ставитись із розумінням”, — сказав він.

Е. Кокойти також вважає, що затвердженої домовленістю сторін кількості російських солдатів(3700) регіону мало, аби відчувати себе захищеним.

Нагадаємо, рік тому Тбілісі намагався силою повернути провінцію під контроль. Росія втрутилась у конфлікт, ввела війська, а після поразки Грузії визнала суверенітет Південної Осетії та іншої колишньої грузинської автономії — Абхазії, що викликало різке засудження Заходу.

Росія пояснила військову операцію у Південній Осетії необхідністю захистити своїх громадян. Грузія до цього кілька років протестувала проти масштабної роздачі російських паспортів мешканцям грузинських провінцій. Після війни Росія здійснила дислокацію своїх військ в Абхазії та Південній Осетії.

За матеріалами «Reuters», «Фокус».

 

Читайте также по теме