ГолосUA
10:42 15/09/2010

Плівки – це була спланована спецоперація з усунення Кучми, — Мельниченко

Плівки – це була спланована спецоперація з усунення другого Президента України Леоніда Кучми. Про це заявив свідок у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе Микола Мельниченко на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

«Я підтверджую те, що це була спецоперація для усунення не законно обраного, а людини, яка незаконним шляхом у 1999 році узурпувала владу – Кучми. Він не є Президентом де-факто – лише де-юре. Ця спецоперація була розроблена мною, втілена мною, потім в подальшому спецслужби інших країн намагались вплинути на ситуацію в країні. Це спецслужби і Америки, і Росії», — сказав він.

М. Мельниченко розповів, що вів переговори із різними країнами щодо виконання операції з усунення Л. Кучми. Для підтвердження він навів той факт, що у 2004 році, коли він перебував у розшуку в Інтерполі, з червня до серпня перебував у Москві. «Яким чином людина, яку розшукує Інтерпол, проти якої порушені кримінальні справи, могла безперешкодно проїжджати у Москву. Жодного штампу в паспорті у мене немає. Я проходив, мене зустрічали і були певні переговори», — сказав він.

Нагадаємо, журналіста Г. Гонгадзе викрали 16 вересня 2000 року. На початку листопада того ж року в Таращанському лісі в Київській обл. був виявлений обезголовлений труп, який експертиза згодом визнала тілом зниклого журналіста.

У листопаді 2000 р. лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз оприлюднив аудіозаписи, передані йому колишнім майором державної охорони Миколою Мельниченком, зроблені в кабінеті екс-Президента Леоніда Кучми, які нібито свідчать про причетність колишнього глави держави до вбивства Г. Гонгадзе.

Після "касетного" скандалу М. Мельниченко з 2000 року декілька років прожив в США. За словами самого колишнього майора, ці розмови він записував на диктофон, який підкладав під диван в кабінеті глави держави.

К. Коваленко   />  

Читайте также по теме