По нафтопроводу «Одеса — Броди» нафта може транспортуватися і до НПЗ на Заході України

Укладення угоди між «Укртранснафтою» та «Білоруською нафтовою компанією» може покращити роботу українських нафтопереробних підприємств.

Таку думку в інтерв’ю журналісту ГолосUA висловив колишній Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

«Це (укладення угоди — ред.) є відкрита дорога до того, щоб і західноукраїнські нафтопереробні заводи отримували нафту за цим маршрутом. Маю на увазі НПЗ «Галичина» та «Нафтохімік Прикарпаття» і вони спільно можуть отримувати від 4 до 5 млн. тонн азербайджанської нафти через нього», — зазначив він.

Б. Соколовський пояснив, що йдеться про нафту, про яку третій Президент України Віктор Ющенко ще в 2008 році домовлявся із Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. «Він (Алієв — ред.) підтвердив свою гарантію у минулому році про те, що 5 млн. тонн нафти на рік, чи навіть більше, вони готові поставляти до України», — сказав енергетик.

При цьому колишній Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки пояснив, що вищезгадані підприємства на заході України зараз перебувають у стані стагнації. «Обидва підприємства випускають дуже низькосортний продукт. Це обумовлено тим, що вони не реконструйовані та не модернізовані належним чином. Не модернізовані вони тому, що для цього потрібні гроші. Кредити для НПЗ, якщо вони рентабельні і вигідні, завжди є. В даному ж випадку було так, що не було жодних гарантій на поставку сировини, тому кредитні інституції не поспішали видавати гроші на модернізацію цих заводів», — зазначив Б. Соколовський, додавши, що якщо нафта на ці підприємства все ж почне поставлятися, це стане поштовхом для покращення ситуації із кредитуванням їх модернізації.

Нагадаємо, ВАТ «Укртранснафта» і ЗАТ «Білоруська нафтова компанія» підписали договір з надання послуг з транспортування нафти з використанням нафтопроводу «Одеса-Броди» до білоруського нафтопереробного заводу у місті Мозир. Згідно з контрактом, обсяг транзиту складе 4 млн. тонн нафти на рік. Документ підписаний на 2 роки з можливістю продовження контракту. Планується, що обсяги транзиту будуть збільшуватися. 

Читайте также по теме