ГолосUA
07:22 10/12/2009

Подарунки держслужбовцям відтепер даватимуть під розписку

Кабінет міністрів України затвердив порядок передачі подарунків, отриманих представниками органів державної влади на офіційні заходи.

Про це повідомив перший віце-прем’єр-міністр України Олександр Турчинов.

З 1 січня 2010 року у випадку отримання такого подарунка посадовці повинні протягом трьох днів передати його тій держструктурі, яку він представляє. Залишити собі подарунок представники держави можуть тільки у тому випадку, якщо його вартість не перевищує розміру однієї податкової соціальної пільги, що складає в Україні 50-200% мінімальної заробітної плати (мінімальна зарплата з 1 січня 2010 року становитиме 869 грн). Під час передачі подарунка складатиметься відповідний акт, де описуватиметься предмет, його характеристики, оціночна вартість і момент передачі з точністю до хвилини.

За словами О. Турчинова, раніше процес отримання і передачі подарунків чиновникам не регламентувався. Він наголосив, що така норма діє у багатьох країнах.

На думку голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Ігоря Калетника, посадовець, що порушив затверджений Кабінетом міністрів порядок, відтепер нестиме кримінальну відповідальність за подібні корупційні дії, буде звільнений з посади і внесений у спеціальний реєстр, який у майбутньому не дозволить йому влаштуватися на роботу у державні органи влади.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме