ГолосUA
08:41 15/03/2010

Податкова звинуватила мінфін у податкових переплатах

Глава Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергій Буряк вирішив розповісти, хто винен в авансових переплатах з податку на прибуток і зростанні боргу з відшкодування ПДВ.

Про це повідомляє “Коммерсант-Украина”.

С.Буряк звинуватив міністерство фінансів у неефективному плануванні доходів бюджету, а недосконале податкове законодавство — у зростанні авансових платежів. Таку критику керівника ДПАУ експерти оцінили як спробу зберегти свою посаду.

За добу після звільнення попереднього складу Кабінету міністрів глава ДПАУ Сергій Буряк вперше публічно пояснив причини зростання боргу з відшкодування ПДВ та обсягів податкових переплат. Зробив він це на координаційній раді силових структур за участю президента Віктора Януковича.

Податківець назвав чотири причини авансових платежів. За його словами, до бюджету 2009 року "хтось дуже розумний" забув внести чинну щорічну норму про заборону перенесення збитків за попередній період на майбутній — і відразу ж виникли переплати на 3,6 млрд грн. А 66 банків з 179, користуючись недосконалим законодавством, за рахунок збільшення резервів з 10% до 80% задекларували збитки на 23 млрд грн — і сплачені за дев’ять місяців податки стали переплатою. Авансовим платежем є і сплата 25% податку на прибуток з виплачених дивідендів.

Серед причин авансових платежів — неефективне планування Мінфіном графіка надходжень доходів бюджету, зазначив С.Буряк. Мінфін домагається щомісячного збору податку на прибуток при чотирьох строках сплати податку на рік. "Переплати на 70% сформовані не за рахунок сплати живих грошей, а за рахунок декларування збитків, на 30% — обумовлені законодавчою базою", — резюмував він. Сергій Буряк навів й інші причини: переплати з ПДВ пов’язані з поданням платниками уточнюючих декларацій (щорічно — до 2% від платежів), термін сплати акцизного збору з виробників лікеро-горілчаних виробів наступає раніше, ніж вони декларують зобов’язання (переплати склали 4,5% , або 800 млн грн).

При плануванні бюджетного розкладу Мінфін не врахував чинників зростання ціни імпортного газу та девальвації гривні, в результаті чого НАК Нафтогаз України довелося відшкодувати 10 млрд грн на шкоду іншим секторам економіки. Не оцінені наслідки скасування вексельних розрахунків з ПДВ при імпорті і зростанні експорту зернових. "У бюджеті не було враховано 12 млрд грн, при тому, що заявок на відшкодування ПДВ надійшло на 45 млрд грн. У проекті бюджету-2010 закладено 20 млрд грн", — сказав Буряк, зазначивши, що сума невідшкодованого податку вже склала 21,8 млрд грн. З них прострочені — 6,2 млрд грн.

За даними видання, ДПАУ ще в грудні звернулася до Мінфіну з проханням враховувати граничний термін сплати податків і направляти спільні плани, а не завдання усім обласним адміністраціям. Мінфін тоді відмовив. Директор департаменту доходів Ольга Зварич запевнила видання, що планування відповідає законодавству.

Експерти вважають, що президенту розповіли не всю правду. "ДПАУ дали план, і їм довелося збирати податки авансом. Тому СБуряк лукавить, кажучи, що провини їх немає", — відзначив старший економіст центру CASE-Україна Володимир Дубровський. Аванс з податку на прибуток дозволяв підприємствам розраховувати на відшкодування ПДВ, додав директор департаменту Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик. Різкі заяви на адресу попереднього керівництва мінфіну дозволили аналітикам припустити, що Сергій Буряк шукає способи залишитися на посаді. "Він вирішив здати тих, хто йому заважав працювати, але, найімовірніше, цю посаду віддадуть соратникам Миколи Азарова", — вважає Дубровський.

 

Читайте также по теме