ГолосUA
17:57 28/12/2010

Податковий кодекс наблизить ставки та механізми стягнення акцизів до норм Євросоюзу — ДПС

 

 

Норми Податкового кодексу щодо акцизного податку забезпечать запровадження міжнародного досвіду і наблизять ставки та механізм стягнення акцизного збору до вимог законодавства Євросоюзу.

 

Про це повідомила прес-служба Державної податкової служби.

 

Так, зокрема, Податковим кодексом України дещо розширено коло платників акцизного податку. Новації полягають у тому, що платником податку акцизного збору визначається: особа, яка реалізує підакцизні товари, що конфісковані або визнані безхазяйними та перейшли у власність держави; особа, яка використовує підакцизні товари (продукцію), ввезені або отримані за нульовою ставкою акцизного податку (спирт, нафтопродукти) не за цільовим призначенням; особи, що отримують або ввозять підакцизні товари в режимі звільнення від оподаткування, у разі порушення таких режимів,

особи, що ввезли або отримали підакцизну продукцію із звільнення від оподаткування як сировину для виробництва інших підакцизних товарів та використали її не за призначенням.

 

Змінився і характер платника – якщо раніше замовники виноматеріалів, вироблених на давальницьких умовах, були платниками акцизного збору до бюджету, то із запровадженням норм Кодексу вони, як і замовники з нафтопродуктів, вироблених із давальницької сировини, зобов’язані перерахувати акцизний податок виробнику – переробнику.

 

У документі також закріплюється діючий перелік підакцизних товарів, встановлюються специфічні ставки акцизного податку в гривнях ( алкогольні напої та тютюнові вироби), в євро – на нафтопродукти та транспортні засоби, специфічні і адвалоярні ставки одночасно – для оподаткування сигарет, що відповідає діючому законодавству і узгоджується з наявним світовим досвідом акцизного оподаткування, зокрема, в країнах-членах ЄС.

 

Новацією є й те, що перелік підакцизних товарів доповнено новим видом нафтопродуктів: скрапленим газом для використання транспортними засобами як моторного палива. Скраплений газ для потреб населення, що реалізується через аукціони, звільняється від оподаткування.

 

Читайте также по теме