ГолосUA
16:49 26/04/2010

Податок на воду збільшать у 15 разів

Кабмін має намір підняти вартість води, що використовується компаніями при виробництві, у 15 разів.

Відповідний законопроект наразі готується урядом України.

Згідно з проектом закону, підготовленого Кабміном, вартість води, яка використовується компаніями при виробництві, збільшиться у 15 разів. Наприклад, виробники питної води замість нинішніх 5,04 грн за 1 метр кубічний будуть платити 75,6 грн. В результаті вартість води на полиці подорожчає, щонайменше, удвічі.

"Близько 4 мільйонів українців не зможуть купувати питну бутельовану воду, а від вживання газованої води будуть змушені відмовитися більше 5 мільйонів чоловік", — повідомляють представники асоціації бутельованої води в Україні. "Це відбудеться, якщо уряд не перегляне свої наміри наповнювати дохідну частину бюджету за рахунок виробників води."

Прагнучи поповнити державну казну, уряд планує радикально збільшити податок на один з базових ресурсів — питну воду.

На думку експертів, вода з-під крана через різні причини є дуже небажаною для повсякденного споживання. Тому скорочення обсягів використання якісної питної води дуже негативно позначиться на загальному рівні стану здоров’я наших громадян, впевнені фахівці.

При цьому підвищення податку дозволить залучити до бюджету додатково максимум 30 млн. гривень.

Відзначимо, Україна має шанси стати європейським лідером за рівнем податку на воду. Наприклад, в Росії він в десятки разів нижчий, ніж чинний у нас. Якщо ж набуде чинності підвищення, то цей податок перевищить російський практично в 1000 разів. Більше того, навіть при нині чинній ставці податку вітчизняні виробники, а разом з ними і прості громадяни, платять за використання водних ресурсів нарівні, а іноді і більше, європейських колег.

Нагадаємо, Уряд має намір збільшити ставки акцизного збору на всі підакцизні товари, посилити адміністрування ПДВ і обмежити можливості бізнесу зменшувати сплату податку на прибуток за рахунок збитків минулих років.

За матерiалами: ЛIГАБiзнесIнформ

 

Читайте также по теме