Леся Дубенко
18:13 04/06/2010

Подвійна гра України та «український» тріумф Білана 2008-го: огляд закордонної преси

Закордонна преса не втомлюється обговорювати тему стрімкого зближення Києва та Москви. Однак навіть на фоні переважно одноманітних аналізів зовнішньої політики президента Януковича одне британське видання, оцінюючи конкурс “Євробачення -2010”, зуміло виділитися.

Швейцарське видання “Le Temps” http://www.letemps.ch/Page/Uuid/bc9a5ab2-6cf3-11df-bb04-8c41be4f38e0/L%C3%A9pine_russe_fait_toujours_mal_%C3%A0_lUE вважає, що Президент України Віктор Янукович вдається до подвійної гри у своїй дипломатії. Україна, яка нещодавно почала стрімко зближуватися із Кремлем та укладати численні двосторонні угоди, в тому числі і про продовження перебування російського Чорноморського флоту у Севастополі, водночас не втрачає нагоди з’їздити і на Захід та пообіцяти активну співпрацю із державами ЄС та НАТО, — пише газета. "Брюссель відверто розгублений: він не знає як побудувати грамотну політику із Москвою, аби не втратити вплив у Східній Європі, в тому числі і на Україну, при цьому не стаючи перед Кремлем на задні лапки. Неоднозначність зовнішньої політики Києва лише ускладнює Європі цю задачу", — вважає видання.

Тим часом британська “The Financial Times” http://www.ft.com/cms/s/0/e57a9d82-6d95-11df-b5c9-00144feabdc0.html вважає, що Україна занадто різко розвернулася в бік Москви. "Звичайно, всі очікували, що маятник київської політики після приходу Віктора Януковича хитнеться в бік лівого берега, але не настільки різко", — зазначило видання."Янукович та його команда, можливо, думають що своєю спробою дещо підлестити Москві вони моментально отримають гроші для стабілізації економічної ситуації в державі. Їх позицію можна зрозуміти. Водночас українській владі ніколи не слід забувати, що у кожної монети є дві сторони і у разі необережності можна потрапити у абсолютно непотрібну залежність від достатньо агресивно налаштованої Росії, яка прагне якомога швидше скористатися фінансовою слабкістю України та захопити її ринок", — пише газета. 

Натомість американське видання “The Washington Times” http://www.washingtontimes.com/news/2010/may/31/ukraine-is-not-yet-lost/ дало більш оптимістичніший прогноз зовнішньої політики України та її результатів, вважаючи, що Захід ще не втратив можливість впливати на Україну та залишатися авторитетним для неї на тлі жорсткої руки Кремля. "Після перемоги на президентських виборах прихильного до Москви Віктора Януковича Київ почав стрімко зближуватися із своїм "старшим братом". Для США, країн НАТО та ЄС найбільш гострий аспект "русифікації" України — енергетика та можлива перспектива об’єднання “Нафтогазу” та “Газпрому", — йдеться у публікаціїю — "Однак, не дивлячись на такі очевидні ознаки українсько-російського зближення, Янукович водночас простягує руку ЄС та іншим західним силам. Єдине, що вимагається від них — це скористатися українською ініціативою та почати активну співпрацю із Києвом. В піншому разі Кремль має всі шанси отримати ще більше важелів для контролю поставок енергоносіїв до Європи". На думку газети, поки ЄС не виявляє бажання до активних дій, єдиною державою, що може залучити Україну знову до Заходу — є США, які можуть скористатися своїм впливом у сферах енергетичних інвестицій та відносин із Росією.

Дещо іншого аспекту торкається британської газета “The Guardian” http://www.guardian.co.uk/world/2010/may/27/ukraine-drops-nato-membership-plan, яка вважає., що Україна відмовившись від членства у Північноатлантичному альянсі, дала чітко зрозуміти, що не хоче натовського майбутнього. На думку газети, після заяви Києва про відмову від намірів отримати членство в НАТО багато західних столиць нарешті зітхнуть із полегшенням: після 2008-го року та російсько-грузинського конфлікту більшість держав НАТО, в тому числі європейських та США усвідомили, що приєднання України та Грузії до блоку спровокує конфлікти, економічні та політичні, які в першу чергу пов’язані із Росією. "Не зважаючи на те, що Київ відмовився від вступу до НАТО, Президент Янукович не забув повідомити Москві, що Україна залишається позаблоковою державою, жодним чином не зреагувавши на запрошення росіян вступити у ОДКБ. До того ж міністр закордонних справ України Константин Грищенко наголосив, що Україна продовжуватиме брати безпосередню участь у натовських навчаннях та співпрацювати із альянсом", — зазначає видання.

Іспанська “El Pais” http://www.elpais.com/articulo/internacional/flota/rusa/ira/Crimea/elpepuint/20100527elpepuint_5/Te , посилаючись на слова екс-президента України Леоніда Кучми, зазначила, що українцям дійсно навряд чи варто сподіватися на північноатлантичне майбутнє і потрібно змиритися із присутністю Чорноморського флоту у Севастополі, адже Кремль ніколи не погодиться вивести його із української території. "Насправді переконаність "хрещеного батька" Президента Януковича Леоніда Кучми в тому, що Москва не виведе ій флот із Криму, є цілком виправданою, адже для росіян присутність флоту настільки важлива, що російський президент, який допустить його виведення, наступного ж дня перестане бути президентом", — пише видання та додає, що Віктору Януковичу також слід прислухатися до позиції Кучми щодо недоцільності об”єднання “Нафтогазу” та “Газпрому” через кардинальну відмінність у фінансових категоріях компаній. Україна, відзначає видання, дійсно втратила безліч економічно вигідних шансів, серед яких можливість участі у освоєнні нафтогазових родовищ у Росії та створення російсько-європейсько-українського консорціуму для модернізації ГТС. Видання радить Києву замислитись над цим.

І нарешті, відволікаючись від політичної теми, курйозної помилки припустилася британська газета “The Times”. http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/tv_and_radio/article7136010.ece. У своїй статті присвяченій “Євробаченню 2010” вона назвала переможця пісенного конкурсу 2008-го року російського співака Діму Білана — українцем. /> Розмірковуючи над питанням як Сполученому Королівству здобути перемогу на “Євробаченні” автор статті зазначив, що британським виконавцям слід взяти приклад із вдалого виступу країни-переможниці 2008-го року України та її представника Діми Білана, який привіз не лише себе та пісню, а ще й олімпійського чемпіона із фігурного катання талановитого скрипаля Євгена Плющенка. "Навіть той факт, що Україна, яка таки стала переможницею “Євробачення” у 2008-му, вже раніше посилала на конкурс Білана у 2006-му, але отримала лише друге місце не завадив їй втілити свою мрію. Британії слід замислитися над цим", — пише газета.

 

Читайте также по теме