Погляд Азарова на ринок нафтопродуктів в Україні є недостатньо професійним — експерт

Скасування мита на імпорт нафтопродуктів не могло потягнути за собою збільшення цін на пальне.

Таку думку в ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA висловив експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко, коментуючи заяву прем'єр-міністра Миколи Азарова про те, що зростання цін на пальне спричинене скасуванням мита на імпорт нафтопродуктів.

“На мою думку, це недостатньо професійний погляд на ринок нафтопродуктів, оскільки, навпаки, імпортні нафтопродукти роблять ринок більш конкурентним та збалансованим”, — зазначив він.

На думку В. Омельченка, скасування мита на імпорт нафтопродуктів в Україну йшло на користь споживачам, оскільки воно утримувало ціни на пальне від стрімкого зростання. “Збільшення цін останнім часом відбулося з інших причин — у першу чергу внаслідок серйозного зростання вартості нафти на міжнародних біржах”, — наголосив експерт. 

При цьому він повідомив, що ситуація на ринку нафтопродуктів України погіршилася не внаслідок збільшення частки імпортерів на внутрішньому ринку, а через те, що власники українських нафтопереробних заводів вкладали недостатньо коштів у модернізацію своїх підприємств. “Вони зараз займаються лобіюванням своїх інтересів з метою монополізації ринку. Вони діють не в інтересах споживача”, — зазначив він.

За словами експерта, аналіз прем'єр-міністра про те, що імпорт нафтопродуктів погано позначається на ринку, неправильний. “Краще б уряд займався тим, що посилював би свою увагу до того, як працює “Укрнафта”, де приватні акціонери фактично вимивають кошти з цієї компанії за рахунок заниження цін на аукціонах. У результаті цього не вистачає коштів на інвестиції, а видобуток нафти знижується щороку. У 2010 році він знизився приблизно на 10%. Хай краще дивляться за тим, що відбувається нелегальне ввезення нафтопродуктів компанією “Лівела”, коли даються преференції окремим компаніям з іноземними інвестиціями, які вклали інвестицій на $400, а ввозять імпортних нафтопродуктів на мільярди доларів в Україну”, — зазначив він, додавши, що це підриває конкурентність саме цих нафтопереробних заводів.

Саме неправильні та безвідповідальні дії урядових структур, не тільки цього уряду, але й попереднього, призвели до того, що нафтопереробні заводи не мали стимулів до модернізації через спотворення ринкових умов такими діями”, — зазначив експерт.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров під час чергового засідання Кабінету міністрів заявив, що зростання цін на пальне в Україні зумовлене недалекоглядною політикою попередників. За його словами, скасування попереднім урядом на чолі з Юлією Тимошенко мита на імпорт нафтопродуктів призвело до монополізації ринку імпортерами. М. Азаров повідомив, що їх доля на ринку сягнула 60%, що, на його думку, дозволило їм ввести ціновий диктат і підвищити вартість пального практично до європейського рівня.

Читайте также по теме