ГолосUA
09:54 14/10/2009

Показники виробництва в в сільському господарстві збільшились і становлять 103,3%

Показники виробництва в в сільському господарстві збільшились за 9 місяців 2009 року і становлять 103,3%. Про це повідомив міністр аграрної політики Юрій Мельник.

“За підсумками 9 місяців в сільському господарстві є хороші показники збільшення виробництва продукції. Цей показник становить 103,3% до аналогічного періоду минулого року”,- сказав він.

У міністерстві назвали очікуваним такий результат і пояснили його високою якістю продукції озимих культур.

За словами Ю. Мельника “ в державі більше отримано плодів, овочів, насіння соняшнику та сої. Такий результат досягнуто за рахунок підвищення ефективності роботи аграріїв на 6%”.

Міністр підкреслив, що наразі в Україні гарними темпами ідуть збиральні роботи: нині Україна закінчує збирати соняшник. Наразі, за його словами, вже отримали 5,5 т зерна соняшнику, 4 млн. т зерна кукурудзи, 40% з яких вже обмолочено.

“Цукровий буряк зібраний — 5,2 млн. тон. Ми очікуємо, що виробництво цукру буде близьким до попереднього прогнозу в 1,5 млн. т”,- сказав Ю. Мельник.

Також міністр наголосив, що Україна значно збільшує виробництво сої. За словами Ю. Мельника, гарними темпами іде експорт врожаю. Відтак вже експортовано 5,5 млн. т зернових культур, 4 млн. т пшениці, 2,8 млн. т ячменю, 0,5 млн. т кукурудзи, 150 тис. т інших культур (горох, соя, ріпак).

Ю. Мельник наголосив, що гарними темпами експортується соняшник. При цьому на нього зберігається пристойна ціна 2150-2250 грн./т.

За словами Ю. Мельника, з 1 липня аграрний фонд провів на суму 1570 млн. грн. операцій по різним видам діяльності з зерном врожаю 2009 року (спотові, заставні закупівлі).

Нині ж, за словами міністра, Україна продовжує посівну кампанію озимих культур. Він сподівається на хороший врожай і сказав, що засіяти залишилось 1 млн. га землі проти 2 млн. га, які в цей час ще не були засіяні в минулому році.

“За 9 місяців працювали всі програми, які були визначені бюджетом і по держфонду, і по спецфонду”, — додав міністр.

Наразі ж у профільному міністерстві переймаються тим, що отримали лише 260 млн. грн. з обіцяних 2,2 млрд. грн. Проте міністр переконаний, що протягом трьох місяців до кінця цього року гроші надійдуть. Вони, за слова Ю. Мельника, будуть спрямовані на здешевлення відсоткових ставок по кредитам для галузі, програму фінансування придбання техніки на умовах фінансового лізингу і на виплату дотацій в рослинній та тваринній галузі.

Н. Виноградська

 

Читайте также по теме