ГолосUA
13:16 11/11/2008

Покинутим дітям дадут притулок «тимчасові родини»

  Система патронатного виховання дітей, позбавлених батьківського піклування запроваджується у Києві. Як повідомив кореспондент ГолосуUA, таке подання сьогодні ухвалила на засіданні постійна комісія Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Як повідомив начальник служби у справах дітей Київської міської державної адміністрації Микола Кулеба, у Києві існує категорія дітей, яких служба вимушена тимчасово направляти до притулків або центрів реабілітації, доки вони не отримають постійного житла. Це діти, наприклад, які вилучені із неблагополучних сімей. Доки вона не набула статусу позбавленої батьківських прав, дитина вимушена тимчасово перебувати в таких закладах.

За кордоном це вирішується за рахунок патронатних батьків, тобто є спеціально навчена сім’я, яка тимчасово бере під опіку дитину. Вона не сприймає їх як батьків, а скоріше як вчителів чи вихователів. За це сім’я отримує певні гроші.

Велика проблема існує з дітьми, що їх залишають в пологових будинках. В перші місяці вони мають отримувати велику кількість турботи, адже це потім може відбитись на всьому її житті. Система патронатного виховання дає можливість навчати такі сім’ї, та до постійного влаштування дитини, передавати її їм.

У 2009 році планується навчити близько тридцяти таких сімей. «За це вони будуть отримувати підтримку міста. Депутати проголосували за цей проект одностайно», — зазначив він. «За місяць за дитину сім’я отримуватиме 1500 гривень, та вони ледь будуть покривати витрати», — підкреслив Кулеба.

 

Читайте также по теме