ГолосUA
06:28 05/03/2010

Політолог нагадав українським політикам про правила бумеранга

Неконституційні дії Парті регіонів по створенню коаліції повернуться до них бумерангом вже й найближчому майбутньому.

Таку думку голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко висловив в ефірі «5 каналу».

«Я хочу сказати, що в український політиці діє правило бумеранга, — сказав він, звертаючись до представників ПР. — Я нагадаю, що першою блокувала трибуну Верховної Ради опозиція, потім це робила Партія регіонів, і зараз, якщо ви цими підписами звільнили уряд Тимошенко, восени можуть звільнити вас або коаліція закінчиться так само плачевно, як і нинішня».

За словами політолога, демократія — це не влада більшості, «це механізми визначення рішень більшістю голосів, але з повагою і гарантуванням прав меншості, і поваги та виконання закону».

«Верховенство права – це невід’ємна складова демократії… Якщо б у нас коаліція діяла, як в Європі — не як юридичний інститут, а як політичний інститут, просто є більшість голосів – проголосували, обрали новий уряд і нема проблем. У нас, на жаль, творці Конституції 2004 року так зарегулювали коаліційний процес і сам інститут коаліції, що виникла нинішня колізія», — зазначив він.

При цьому він попередив Партію регіонів, що у випадку повторення ними помилок Тимошенко та Ющенка, «справа добром не закінчиться».

Нагадаємо, що команді нового президента через закон про регламент вдалося визнати недійсною існуючу коаліцію. 4 березня депутатами парламенту до нового закону були внесені зміни, які передбачають створення коаліції окремими депутатами, а не фракціями, що прямо суперечить Конституції України.  

А.Береза

 

Читайте также по теме