ГолосUA
09:34 21/08/2010

Половина українців думають, що влада їх обманула і підняла ціни на газ, — дослідження

Подорожчання газу для населення суттєво вплинуло на соціальні настрої громадян: тільки 44% українців висловили підтримку перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі.

Про це засвідчили результати останнього соціологічного опитування, проведеного напередодні Дня Незалежності Центром Разумкова.

Так, згідно з опитуванням, тільки 44% українців підтримують перебування ЧФ РФ у Севастополі. Супротивників такої ідеї — 37%. Водночас у квітні продовження терміну перебування ЧФ РФ підтримали 54% громадян країни, не підтримали — 33%.

У серпні на пряме питання, чи варто було підписувати угоди, якщо ціни на газ для населення підвищені і підвищуватися будуть, 45% опитаних відповіли "ні", а продовжують підтримувати слушність даного рішення менше третини українців (30%).

При цьому 48% опитаних погодилися з тезою про те, що керівництво країни свідомо вводило громадян в оману, коли запевняло, що підписання угод допоможе не підвищувати ціни. І лише 36% — упевнені, що керівництво ціни підвищувати щиро не планувало, але було змушене зробити це під тиском "зовнішніх обставин".

Опитування було проведено 10-15 серпня 2010 року. Опитано 2009 респондентів від 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки — 2,3%.

Нагадаємо, 21 квітня у Харкові президенти Віктор Янукович і Дмитро Мєдвєдєв підписали міждержавну угоду про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії на території України на 25 років. В обмін на це Україна отримала 30-відсоткову знижку на російський газ.

При цьому з 1 серпня українська влада збільшила відпускні ціни на природний газ для населення та підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалювання й гаряче водопостачання, на 50%. Додаткове підвищення цін на газ на 50% для населення, говорять, буде проводитись у квітні 2011 року.

За матеріалами: ТСН

 

Читайте также по теме