ГолосUA
07:08 06/04/2010

Польща може стати одним з найбільших постачальників газу для Європи

Польща може стати великим постачальником газу для Європи і повністю закрити власні потреби в паливі.

У країні відкриті запаси сланцевого газу, порівняні за обсягами з російським Південно-Тамбейським родовищем. Їх освоєння вже в травні почне американська ConocoPhillips. Якщо запаси Польщі будуть підтверджені, загальні запаси газу в ЄС зростуть відразу на 47%. Експерти вважають, що європейські проекти з видобутку сланцевого газу можуть протягом десяти років стати серйозною загрозою для «Газпрому».

Як повідомила британська «The Times» з посиланням на нові дані «Wood Mackenzie», що спеціалізується на дослідженнях в галузі нафти і газу, в Польщі виявлені великі запаси сланцевого газу — близько 1,36 трлн. кубометрів. Вони залягають у північних і центральних районах країни. Дістатися до сланцевого газу, що залягає в скельних породах стало можливим лише після появи нових технологій видобутку, розроблених у США.

Якщо дані щодо обсягів газу підтвердяться, цього буде досить, щоб Польща змогла самостійно забезпечувати себе газом, тоді як зараз їй доводиться імпортувати 72% необхідного їй газу. Щорічне споживання газу в Польщі — близько 13,7 млрд. кубометрів, з яких близько 30% забезпечується за рахунок власного видобутку.

Основний постачальник газу до Європи — Газпром — у 2009 році експортував до Польщі 9 млрд кубометрів газу. При цьому на початку року у неї виникли серйозні проблеми з паливом через зростання його споживання.  

На думку фахівців, завдяки великим запасам Польщі Європа зможе ослабити свою залежність від поставок з Росії. Ойсін Фаннінг, голова британської San Leon Energy, яка також отримала ліцензію на видобуток газу в Польщі, в інтерв’ю The Times заявив наступне: "Зараз йде захоплення земель. Польща стане значним виробником газу. Усі великі компанії виявляють інтерес, і Газпром дивиться на це з деякою тривогою ". За словами Фаннінга, уряд Польщі активно підтримує проект з видобутку сланцевого газу. У цілому ж всі європейські країни вже не перший рік намагаються знайти альтернативу поставкам Газпрому, який забезпечує близько 25% необхідного Європі газу.

За матеріалами: КоммерсантЪ

 

Читайте также по теме