ГолосUA
06:33 13/04/2010

Польща може висунути Леха Качинського на здобуття Нобелівської премії

Президент Польщі Лех Качинський вартий посмертного світового визнання.

Таку думку екс-міністр закордонних справ Петро Порошенко висловив в ефірі Першого національного телеканалу.

За його словами, польський політик своїм життям та смертю сприяв відновленню історичної правди на всіх рівнях.

 «Якщо ставити питання про загальносвітове визнання його заслуг, то я не виключаю, що польський народ висуне президента Качинського на здобуття Нобелівської премії миру за 2010 рік. Він дійсно цього вартий і сам факт його величного авторитету в світі є яскравим тому підтвердженням», — наголосив дипломат.

П. Порошенко наголосив, що одне лише відновлення правди про злочині у Катині варті світового визнання.

«Дуже важливо коли ми будемо знати, що ці злочини, злочини проти людства, не мають повторитися в нашій історії ані проти поляків, ані проти українців, росіян, євреїв — жодної нації світу. Я думаю, що Качинський вніс для цього великий внесок, за що ми маємо схилити перед ним голову», — наголосив він.

Екс-міністр також додав, що у авіакатастрофі 10 квітня Україна втратила «величезну кількість професіоналів, які дуже добре знали Україну та українців».

«Ми завжди чітко знали, без попередніх домовленостей, що першим голос на підтримку України ми почуємо з боку наших польських партнерів. І це була професійна підтримка, це була справжня реальна допомога, яку ми всі відчували. Під час подій, коли в Україні була або епідемія, або надзвичайний стан, можу вас запевнити, що першими ми отримували дзвінок від польських партнерів і польського президента», — наголосив П. Порошенко.

Нагадаємо, що Президент Польщі та ще 96 чоловік польської делегації трагічно загинули в авіакатастрофі під Смоленськом, куди вони прямували на відзначення 70-ої річниці вбивства польських офіцерів в Катині.

Як відомо, Нобелівську премію світу не вручають посмертно.

А. Береза

 

Читайте также по теме