ГолосUA
10:20 24/04/2010

Польща просить Росію прискорити розслідування аварії під Смоленськом

Польща попросила Росію прискорити розслідування аварії літака Президента Леха Качинського, яка сталася 10 квітня під Смоленськом.

Про це повідомив міністр оборони Польщі Богдан Кліх під час зустрічі з віце-прем’єром Росії, заступником начальника урядової комісії з розслідування причин авіакатастрофи Сергієм Івановим і іншими експертами у Москві, йдеться у польському виданні «Gazeta Wyborcza».

Іванов запевнив, що "Росія прагне виключити всі спекуляції та інсинуації навколо цієї трагедії". У свою чергу присутній голова слідчого комітету прокуратури Олександр Бастрикін заявив, що під час розслідування було опитано більше 60 свідків катастрофи та складено більше 300 судово-медичних експертиз. Тільки в Смоленську працює 70 слідчих, і ще 50 — у Москві. Бастрикін також повідомив, що він перевіряє всі можливі версії трагедії. Голова Міжнародного авіаційного комітету Тетяна Анодіна запевнила польського делегата, що "немає ніяких сумнівів в тому, що всі причини катастрофи будуть пояснені".

Віце-прем’єр Росії підкреслив, що розкриття цієї справи йде блискавично. «Це такі темпи досліджень, яких в Росії ще не бачили», — сказав він.

У документі, підготовленому для сьогоднішнього засідання, росіяни нагадали про результати досліджень, які є на сьогодні. Серед них те, що на місці знайдено чотири чорні ящики — два стандартний і два додаткових, дві запротокольовані розмови членів екіпажу та їх переклад. Здійснюється також піротехнічних експертизи всіх предметів, що знаходяться на місці аварії, щоб знайти всі можливі версії трагедії. висновки будуть зроблені після проведення розслідування.

Сьогодні Богдан Кліх ще планує відправитися до Міжнародного авіаційного комітету.

Нагадаємо, що літак президента Польщі Леха Качинського розбився 10 квітня під Смоленськом. Загинули усі 96 пасажирів і членів екіпажу, в тому числі польський президент, його дружина Марія та половина уряду країни.

А. Штепура

 

Читайте также по теме