ГолосUA
17:40 01/09/2009

Польща визнала, що їй пропонували виступити проти СРСР

До початку Другої світової війни Польщі пропонували виступити проти СРСР, але ці заклики були рішуче відкинуті.

Таку заяву зробив президент Польщі Лех Качинський під час церемонії з нагоди 70-ї річниці початку Другої світової війни.

"Війна завершилася для нас поразкою, тому що вона повинна була так завершитися", — констатував Качинський.

Крім того, Качинський назвав одним із найважчих для його країни фрагментів війни події в Катині. При цьому він припустив, що катинські події, можливо, були помстою за знищення поляками полонених червоноармійців під час польсько-радянської війни 1919-20 років.

Нагадаємо, під час польсько-радянської війни 1919-20 років, десятки тисяч солдатів Червоної армії, які потрапили в полон, загинули або були знищені у польських таборах для військовополонених. Точна кількість вбитих червоноармійців невідома, але відомо, що лише у центральній битві під Варшавою Червона армія втратила 25 тисяч людей вбитими, а ще 60 тисяч потрапили у полон.

На церемонії виступив і прем’єр-міністр Росії Володимир Путін. Він заявив, що етичний борг людства — свято берегти пам’ять про перемогу в Другій світовій війні.

Як повідомляв ГолосUA, у вівторок, 1 вересня, у Польщі розпочалися меморіальні заходи, присвячені 70-річчю початку Другої світової війни. Разом із політиками з Польщі, Німеччини, Росії, участь у цих заходах взяла й українська делегація на чолі з українським Прем’єром Юлією Тимошенко.

Напередодні пам’ятної дати Служба зовнішньої розвідки РФ розсекретила архівні документи, що свідчать про те, що напередодні війни Польща планувала розчленувати та знищити СРСР.

Згідно з документами, з цією метою польське керівництво, зокрема, розпалювало сепаратизм на Кавказі, в Україні та Середній Азії.

За матеріалами: ТСН

 

Читайте также по теме