ГолосUA
16:13 04/01/2009

Польський міністр намагатиметься помирити Ющенка і Тимошенко

Керівник польської дипломатії Радослав Сікорський спробує переконати Президента України Віктора Ющенка і прем’єр-міністра Юлію Тимошенко створити стабільну коаліцію.

Про це повідомила польська газета "Dziennik".

Польські журналісти відзначають, що 16 січня голова МЗС Польщі повинен відвідати Київ. Швидше за все, він буде першим представником Євросоюзу, який матиме розмову з першими особами України з тих пір, як 1 січня Кремль припинив поставки газу для східного сусіда Польщі.

Віце-міністр закордонних справ Польщі Анджей Кремер підкреслив, що за три дні перед відльотом у Київ Радослав Сікорський зустрінеться з головами МЗС ЄС, а відповідно, й буде представляти в Україні позицію всього Європейського союзу.

Інший польський дипломат, який попросив газету зберегти його анонімність, сказав у розмові з виданням "Dziennik", що Україні загрожує підпорядкування Москві. Тому міністр Сікорський повинен, на його думку, переконати українців оговтатися і відновити справжню «помаранчеву коаліцію». Якщо Ющенко і Тимошенко не прислухаються до аргументів польського міністра, то Київ на десятки років «попрощається з інтеграцією із Заходом», попереджує польський "Dziennik".

Нагадаємо, Сікорський вважає наступним ймовірним випадком порушення кордонів Росії саме Україну, зокрема, заяви Москви щодо намірів захищати співвітчизників й інфраструктуру навіть за кордоном. Він вимагав у Вашингтоні від євроатлантичної співдружності відреагувати «пропорційною відповіддю», нагадавши про війну з Грузією.  

До речі, нинішній голова МЗС Польщі Радослав Сікорський є найбільш ймовірним претендентом на посаду нового генерального секретаря НАТО. Про це активно писали як американські, так і європейські газети.

 

Читайте также по теме