ГолосUA
12:52 05/01/2011

Поляки радять Україні провести «шокові» реформи

В Україні 2011 рік обіцяє бути соціально напруженим, оскільки уряд запланував низку непопулярних реформ. Досвідом проведення демократичних перетворень в країні польські експерти готові поділитися з українцями.

Говорити з людьми про необхідність проведення реформ потрібно зранку, в обід та ввечері. Саме через непоінформованість українці так гостро сприймають всі запропоновані урядом кроки з перетворень в країні, вважає польський політик, директор аналітично-дорадчого центру Блакитної стрічки ПРООН/ ЄС Марчін Свенчіцкі. «Для того, що провести демократичні реформи, людям потрібно пояснювати, пояснювати і пояснювати. Тому що тут багато непорозумінь. Наприклад, пенсійної реформи в Україні бояться нинішні пенсіонери, хоча це абсурд, адже саме завдяки цій реформі їхні пенсії збережуться. Про це ніхто чомусь не говорить. Потрібно аналізувати і залучати експертів, які зможуть пояснити це людям», — каже Свенчіцкі. Він вважає, що нинішня влада рішуче налаштована провести реформи в Україні, втім для цього потрібні змістовні закони і створення нових інституцій, які б відповідали за проведення цих реформ.

Польський бізнесмен, голова представництва компанії «Астеллас Фарма Юроп Б. В.» Кшиштоф Седлєцкі вважає, що Україна потребує соціального та економічного прориву. Втім шанс швидко і безболісно провести такі реформи Україна втратила після «помаранчевої революції», коли люди були на емоційному підйомі і могли сприйняти будь-які важкі перетворення.

Саме такий шлях пройшла Польща наприкінці 1980–х років. Кшиштоф Седлєцкі переконаний, аби запрацювала українська економіка реформи мають бути «шоковою терапією», на кшталт «Плану Бальцеровича», який був реалізований у Польщі, коли країна з планової економіки переходила на ринкову. Тоді були скасовані регуляторні заходи, ціновий контроль та субсидування промисловості, що знаходилася в держвласності. «Це боляче, як на прийомі у стоматолога: або довго мучити зуб, або швидко. Я думаю для України краще швидко все провести аби був потім спокій, а не довго мучити людей. Це потрібно Україні, щоб дотягнути до Євросоюзу, де вона заслуговує бути», — сказав Deutsche Welle польський бізнесмен.

Читайте также по теме