ГолосUA
11:58 24/01/2009

Помісний собор РПЦ повинен підтвердити автономію Української церкви — митрополит Володимир

Помісний собор Російської православної церкви повинен підтвердити автономний статус УПЦ, наданий їй попередніми Архієрейськими соборами РПЦ.

Про це заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» глава Української православної церкви митрополит Володимир (Сабодан).

«Оскільки Помісному собору належить вища влада в питаннях віровчення і канонічного устрою, він повинен утвердити рішення попередніх Архієрейських соборів щодо Української православної церкви, — заявив митрополит. — Канонічний статус, наданий нашій Церкви вісімнадцять років назад, пройшов випробування часом, показав свою життєздатність».

На думку митрополита Володимира, теперішній канонічний статус УПЦ є оптимальним для поточної ситуації в церкві.

«Нинішній статус Української православної церкви є сьогодні оптимальним, і питання про його зміну делегатами від Української православної церкви підійматися не буде. Адже за обсягом своїх прав наша Церква сьогодні не поступається не тільки автономним, але і деяким автокефальним церквам», — констатував вищий ієрарх.

Водночас він не виключив, що в майбутньому можливою є і зміна канонічного статусу УПЦ.

«Всередині церковного народу немає єдності в питанні оптимального для нашої церкви канонічного статусу. Тому будь-які остаточні рішення з даного питання сьогодні є передчасними», — підкреслив митрополит Володимир.

 

Читайте также по теме