ГолосUA
08:30 09/06/2010

Понад 35% української економіки знаходиться в тіні

Об’єм неврахованого внутрішнього валового продукту (ВВП), створеного в тіньовому секторі української економіки в 2009 році, склав майже 320 мільярди гривень. />  
Такі підрахунки оприлюднило Міністерство економіки України.

Згідно наведених даних, доля тіньової економіки в Україні за минулий рік виросла на 1 процентний пункт — до 35% від офіційного ВВП. У абсолютному вираженні це означає, що об’єм неврахованого ВВП, створеного в тіньовому секторі в 2009 році, склав майже 320 млрд грн.

Якщо врахувати, що рівень перерозподілу ВВП через прибутки бюджету минулого року склав близько 30%, можна говорити про те, що через тіньовий сектор державна казна недоотримала мінімум 96 млрд.

Підсумковий результат тіньового сектора за минулий рік ( 1 п.п.) не зовсім точно відображує процеси, що відбувалися в невидимій частині української економіки під час кризи. Насправді вітчизняний бізнес відреагував на ескалацію фінансової кризи масовим переводом діяльності в тінь.

"Істотне збільшення тіньового сектора спостерігалося в IV кварталі 2008 року і в I кварталі 2009-го. За цей період рівень тінізації виріс майже на 10 п.п. — до максимального значення в 39% ", — йдеться в звіті Мінекономіки. А той факт, що впродовж останніх трьох кварталів 2009 року доля тіньової економіки скоротилася на 4 п.п. — до 35%, у відомстві пояснюють тим, що бізнес адаптувався до роботи в умовах кризи, а також стабілізацією ситуації на валютному ринку і в банківській сфері.

Доля тіньового сектора в 35%, озвучена Міністерством економіки, на жаль, не відображує усього об’єму нелегальної економічної діяльності в Україні. Річ у тому, що Мінекономіки не враховує діяльність, яка має явну кримінальну складову — торгівлю наркотиками, проституцію, корупцію і так далі.

За результатами дослідження, проведеного ЗМІ в грудні 2009 року, в якому взяли участь більше 30 провідних економістів України, об’єм національної кримінальної економіки в 2009-му склав 115 млрд грн. Разом з цією цифрою об’єм вітчизняної тіні вже складає вже 47% від ВВП, що майже співпадає з даними нашого грудневого дослідження (45,4%).

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме