ГолосUA
10:18 03/12/2009

Понад 70% судових рішень у цивільних справах не виконуються

Українська Гельсинська Спілка з прав людини констатувала, що понад 70% судових рішень у цивільних справах не виконуються.

Про це повідомив виконавчий директор УГС з прав людини Володимир Яворський на прес-конференції у столиці, передав кореспондент ГолосUA.

«Держава за п’ять років не зробила нічого, щоб змінити ситуацію. Щорічно понад 70% судових рішень просто залишаються на папері», — наголосив В. Яворський.

За його словами, шокуючою є ситуація навіть із Верховним судом України. Зокрема, були помічені випадки, коли Судова палата в кримінальних справах проігнорувала рішення Європейського суду, як це сталося у справі О. Яременка проти держави (Справа, котру не можуть закрити уже близько 8 років — ред.).

В. Яворський підкреслив, що в Україні спостерігаються навіть системні порушення на справедливий суд. До цього призвела відсутність професійної відповідності суддів, а також майже повна відсутність виправдовувальних вироків та відсутність незалежної недержавної експертизи.

Окрім того, В. Яворський відзначив, що системним порушенням є також незаконне насильство з боку правоохоронних органів Україні, якого у 2008 році зазнали більше 600 тис. осіб.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме