ГолосUA
10:29 09/08/2009

Популярність лідерів президентської гонки має різко виражений регіональний характер

Популярність лідерів президентської гонки має різко виражений регіональний характер, й жодного з них не підтримують на всій території країни.

Такі результати липневого соціологічного опитування озвучила  директор соціальних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна.

За її словами, регіональний розподіл електоральних симпатій до лідерів свідчить про те, що лідери ці теж “регіонального масштабу». «Так, Віктор Федорович — лідер тільки для Сходу і Півдня, де в першому турі його мають намір підтримати 36 і 34% громадян відповідно. Зате в Центрі — 12%, на Заході — тільки 6%», — відзначила вона.

Тимошенко, за інформацією експерта, користується найбільшою підтримкою в Центрі, де за неї можуть проголосувати 18%. Януковича і Яценюка готові підтримати по 12% жителів регіону.

Водночас Яценюк, за словами Л. Шангіної, — нинішній лідер Заходу з можливою підтримкою 21% його жителів і з незначним відривом від Тимошенко, за яку готові проголосувати 19%. Тут найближчий суперник обох лідерів — Віктор Ющенко, за якого готові віддати голоси 12% громадян Західного регіону. 

Загалом, серед прихильників Януковича 78% — жителі Сходу і Півдня. 73% виборців, готових проголосувати за Тимошенко, — жителі Центру і Заходу. 71% прихильників Яценюка — також з останніх двох регіонів.

При викладі результатів використовується наступний регіональний розподіл країни: Схід — Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Харківська області; Захід — Волинська, Закарпатська, Івано-франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька; Центр — Київ, Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області; Південь — АР Крим, Миколаївська, Одеська, Херсонська області.

Опитування проведено соціологічною службою Центру Разумкова 20–28 липня 2009 року. Опитано 2006 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.  />  

За матеріалами “Дзеркала тижня”

 

Читайте также по теме