ГолосUA
10:40 27/10/2008

Посол США сумнівається у наданні ПДЧ Україні

Політична криза може негативно вплинути на ухвалення рішення про надання Україні плану дій щодо членства в НАТО, вважає посол США Вільям Тейлор, передає Українська правда з посиланням на «Экономические известия».

"Звичайно, політична плутанина, яка зараз панує в Україні, значно ускладнить перспективу досягнення країнами НАТО згоди з приводу надання Україні ПДЧ у грудні цього року", — сказав він в інтерв’ю.

Тейлор зазначив, що якщо уряд України, президент будуть продовжувати дотримуватися заявки на приєднання України до ПДЧ, то США підтримають це.
 
"Але якщо політична криза в Україні поставить під питання саме бажання країни, то країнам НАТО буде складно ухвалювати рішення", — сказав він.
 
Водночас, на думку посла, "це не буде нескінченна історія".
 
"У Бухаресті всі лідери країн НАТО погодилися з тим, що Україна й Грузія стануть членами альянсу. Звичайно, це відбудеться, якщо український народ і країна в цілому захочуть вступити до НАТО", — сказав він.
 
"США й багато інших членів альянсу вважають, що Україна готова до ПДЧ. Заважає тільки ваша політична нестабільність. Але НАТО ухвалює рішення на основі консенсусу", — додав Тейлор.
 
Коментуючи ініціативу президента Віктора Ющенка щодо проведення дострокових парламентських виборах, він зазначив, що "вибори — необхідний елемент демократії й спосіб вирішення проблем, але є й інші способи вирішення проблем, які передбочають ефективне управління державою в післявиборчий період на підставі результатів голосування".
 
"І за останні два роки виборці України двічі висловлювали свою думку щодо складу Ради", — сказав Тейлор.
 
Він зазначив, що Сполучені Штати прагнуть бачити в Україні "уряд, який здатний управляти".
 
"Перед Україною стоять проблеми. Вона може з ними впоратися, якщо буде єдина. І навпаки — їй буде складно, якщо вона буде розділеною", — сказав посол.
 
Він також зазначив, що обидва кандидати на посаду президента США — Барак Обама і Джон Маккейн — підтримують Україну.
"Із цих дебатів і всієї виборчої кампанії в США зовсім очевидно, що обидва основні кандидати — гарячі прихильники України. У їхній діяльності в Сенаті чітко видно, що вони обидва рішуче підтримують незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Той факт, що вони в цьому згодні, свідчить про те, що американський народ гаряче підтримує Україну", — сказав Тейлор.
 

Читайте также по теме