ГолосUA
15:20 14/10/2009

Посол України в ООН: заяви Росії про можливість ядерного удару – «елемент тиску»

Сьогоднішня заява секретаря Ради нацбезпеки Росії про те, що нова редакція військової доктрини цієї країни не виключає нанесення превентивного ядерного удару по агресору, може свідчити про використання «арсеналу радянської дипломатії» з боку Росії.

Про це заявив постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв.

«Напрошується питання, чому зараз, чому в цей час. Перше, що мені приходить на думку, це моя особиста думка, радянська дипломатія і політикум використовували силовий тиск у заявах для того, щоб зміцнити свою позицію. Сьогодні Росія і США перебувають у процесі по скороченню ядерного озброєння… Вже пройшли кілька етапів. І я не виключаю, що це може бути елементом тиску, бо в документі є різного роду параметри, які можуть не влаштовувати», – сказав Ю. Сергеєв.

За його словами, з точки зору дипломатії, «ця заява і саме рішення потребує детального вивчення експертами, що мається на увазі під агресором, умови і так далі. Тоді, очевидно, на це все має бути якась офіційна реакція».

Щодо того, якими мають бути дії України в цій ситуації, посол при ООН заявив, що такі заяви з боку Москви мають спонукати Київ активізувати переговори про те, яким чином мають діяти механізми гарантій, надані Україні після її відмови від ядерної зброї.

Як повідомляв ГолосUA, сьогодні секретар Ради національної безпеки Росії Микола Патрушев в інтерв’ю газеті «Известия» заявив, що нова редакція військової доктрини не виключає нанесення превентивного ядерного удару по агресору. За його словами, до кінця року нова редакція військової доктрини буде готова для представлення президентові Росії.

За матеріалами Радіо «Свобода».

 

Читайте также по теме