ГолосUA
17:35 14/01/2010

Постанова ЦВК про внесення змін до списку виборців у день голосування суперечить Закону “Про вибори Президента”

Постанова ЦВК про внесення змін до списку виборців у день голосування суперечить Закону “Про вибори Президента”.

Про це заявив у ефірі програми “РозворотUA” юрист, експерт з виборчого законодавства Сергій Кальченко.

“В Законі про вибори, після внесення змін, прямо не передбачені повноваження ані окружної, ані дільничної комісії щодо внесення змін до списків. ЦВК у постанові 475 п.7.6 прямо каже, що і у дільничної, і у окружної комісії є право прийняти рішення за результатом розгляду скарги щодо уточнення списку. ЦВК дає дуже розширене, довільне тлумачення повноважень виборчих комісій, яке прямо не відповідає Закону. Є ст. 28 і част. 3 ст. 78 (Закону “Про вибори Президента”- ред.), що прямо говорять про те, що дільнична комісія розглядає скарги, які надійшли у день голосування, лише після закінчення голосування”, — ствердив Сергій Кальченко.

На додаток, за словами юриста, “У постанові ЦВК говориться, що скарга у день виборів розглядається на засіданні, і, водночас, що скарга розглядається під час голосування без перерви у ньому. Ці дві форми не можна поєднати. Під час голосування не може відбутися засідання комісії”.

Експерт попередив про можливі негативні наслідки цих неспівпадінь для встановлення результату виборів.

“У подальшому це може мати досить негативні наслідки, це може бути визнане, як незаконне голосування. Якщо набирається певна кількість таких голосів, можна визнати голосування на дільниці недійсним”, — наголосив Сергій Кальченко.

І. Носальська

 

Читайте также по теме