Леся Дубенко
14:33 11/02/2011

Повернення Черновецького помітили і за кордоном: огляд західних ЗМІ

Цього тижня західна преса писала переважно про корупцію в Україні та утиски опозиції..

Американське видання “National Review” опублікувало статтю депутата Верховної Ради України Володимира Ар’єва, в якій він стверджує, що в Україні корупцію вже просто не можна приховати.  „Мою картку для голосування було використано саме тоді, коли я летів на висоті 30 тис. футів над Атлантикою. Про яку демократію взагалі йдеться?” – запитує Ар’єв.

Депутат зазначив, що в день його відльоту, правляча коаліція винесла на голосування у Верховній Раді „жахливий законопроект”, який у разі його прийняття відстрочить парламентські та президентські вибори,  магічним чином його особиста картка, яка лежала у його кишені, проголосувала за ухвалення цього документа.

„Найіронічнішим у даній ситуації є те, що навіть після того, як я спеціально сфотографувався в аеропорту Даллеса у США із цією карточкою, аби довести, що я не був присутній під час голосування, представники Партії регіонів одразу ж стали голосно кричати, що це брехня і вони мене бачили у Верховній Раді. Для мене це стало лише черговим та найяскравішим прикладом того, як порушується закон у країні, який я зміг навести під час свого виступу у Вашингтоні на тему захисту громадянського суспільства та прав людини”, — пише Ар’єв.

Тему продовжує видання “The Financial Times”. "Чи дійсно команда Януковича бореться із корупцією? Відповідь: насправді не дуже, якщо не зовсім ні", — стверджується у публікації.

Газета пише, що магнатам із зв'язками продовжують дозволяти наживатися на прибуткових угодах, які при цьому завдають серйозних збитків державі. А цих магнатів в адміністрації Віктора Януковича, нагадує видання, більш ніж вистачає. "Західні інвестори постійно стикаються із непрозорими схемами в українській економіці. Наприклад, “Royal Dutch Shell” і “ТНК-BP”  скаржилися, що минулого року вони були вимушені боротися у зовсім не ринково конкурентних умовах, коли певній маловідомій компанії раптово дозволили ввезти більше 1 млн тонн нафти та пального без мита та сплати податків, внаслідок чого державна скарбниця втратила мільйони доларів", — зазначає видання.

“The Financial Times” також відзначила, що багато західних компаній скаржаться на велику проблематичність  повернення ПДВ експортерам, яке , як правило, швидко отримують лише ті, хто має зв'язки в політичних колах або, які сплачують хабарі. За даними британського видання, західні інвестори скаржаться, що тиск із боку української влади посилюється.  "Інвестори обурені: більшість стверджує, що тиск із боку українських чиновників посилюється, а кількість непрозорих угод дійшла до безпрецедентного рівня", — зазначає газета.

Зокрема, говориться у статті, іноземні фірми інвестують у сільське господарство України. Але минулого року адміністрація Віктора Януковича завдала їм подвійного удару, обмеживши експорт зерна, а більше половини квот на експорт надала всього трьом українським компаніям. "Очевидно, що корупція продовжує процвітати у політичних колах України і так чи інакше вона зачіпає і західних капіталовкладників, від чого згодом зазнає втрат насамперед скарбниця самої України", — наголошує газета.

Американська газета  “The New York Times” писала про посилення тиску на опозицію в Україні. “Рік тому до влади прийшов проросійський Президент Янукович, який одразу ж взяв на озброєння тактику своїх кремлівських колег, зокрема, розпочавши репресії проти опозиції”, — пише газета.

Видання відзначає, що працівники прокуратури, призначені Президентом Віктором Януковичем, проводять численні розслідування проти лідерів опозиції, в тому числі і колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Їхній головний аргумент – це результати аудиторської перевірки, яку замовив уряд України для виявлення фактів корупції у уряді Тимошенко. „Під слідство української Генпрокуратури потрапили понад 30 представників опозиції. Всіх їх звинувачують у корупції та привласненні державних коштів.

Представники ж опозиції стверджують, що дані звинувачення є не більше, ніж звичайним полюванням на відьом, адже навіть у справі із Тимошенко, яка у 2009-му році переказала гроші із рахунків по захисту навколишнього середовища на рахунки Пенсійного фонду, відсутні будь-які персональні звинувачення щодо присвоєння нею даних грошей  ”, — зазначає видання та додає, що західні дипломати також звертають увагу на те, що американські аудитори не вивчали період роботи Віктора Януковича в уряді до того, як він став Президентом.

Американська “The Washington Post” розділила радість киян і повідомила, що мер Києва, ексцентричний Леонід Черновецький нарешті знайшовся. „Несподівано для всіх мер Києва Леонід Черновецький, який раптово і не зрозуміло чому був зник, нарешті повернувся у рідну столицю до улюблених киян”, — іронізує видання.

Газета говорить, що відсутність Черновецького була настільки тривалою, що за нього почав хвилюватися навіть Прем’єр- міністр України Микола Азаров, який розпорядився знайти його і повернути у стіни Київміськдержадміністрації. „За словами прес-секретаря Черновецького Марти Гримської, Леонід Михайлович був у Грузії, де провів два тижні власної відпустки. Однак існують й інші версії: після того, як Президент Янукович звільнив Черновецького із посади голови адміністрації міста і призначив свого союзника Олександра Попова, справи у Леоніда Михайловича відверто не пішли. Хоча Черновецький і залишився мером багато із його повноважень нерідко збігааються із повноваженнями Попова”, — пише газета та додає, що „Льоня-Космос”, як його часто називають в народі, також став побоюватися, що проти нього буде заведено кримінальну справу  через продаж високопосадовим чиновникам землі та нерухомості за заниженими цінами.

Газета “The Wall Street Journal”, запропонувала єгипетським демократам врахувати досвід помаранчевої революції в Україні.  „Шість років тому Україна пережила свій „єгипетській момент” – народне повстання , яке скинуло авторитарний режим. Але потім виявилося, що її лідери, яких було обрано на вільних та прозорих виборах, також далеко не ідеальні”,- розповідає газета. – „Однак після приходу Віктора Януковича всі досягнення помаранчевого періоду, зокрема, свобода слова та преси, потихеньку йдуть у минуле: Віктор Федорович прискореними темпами намагається закріпити свою владу та внести відповідні зміни до конституції, при цьому утискаючи опозицію”.

Видання наголошує, що для демократії потрібні не тільки вільні вибори, але й захист позиції меншості від тиску правлячої більшості, незалежна судова система, потужна преса і громадянське суспільство. „Шлях всіх молодих демократій нелегкий. Досвід України – це не привід для фаталізму, адже, як не крути, навіть тепер українці користується цілою низкою демократичних досягнень”, — пише газета.

Британська “The Sunday Times” звернула увагу на стан дитячих будинків України, зокрема, в місті Торез і зробила висновок, що в ньому діти утримуються у неналежних умовах і суттєво недоїдають.

"В дитбудинку міста Торез проживає близько 100 дітей із хронічними захворюваннями та інвалідністю, причому майже 12-ть дітей на рік помирає. Десятирічний Анатолій, який страждає на дитячий церебральний параліч, важить не більше 6,5 кг. Його слід було б годувати винятково висококалорійними продуктами, але вони коштують дорого. Тепер життя дитини  опинилося під загрозою", — йдеться у публікації.

Видання зазначає, що головною проблемою такого стану дитячого будинку у місті Торез є не тільки  відсутність коштів, але й байдужість та надмірна завантаженість його працівників. "Я бачила, як в Торезі годують дітей. Вони витрачають не більше 30 секунд на те, щоб засунути дитині в рот якусь водяну суміш; суміш витікає із рота, а вони вже переключаються на іншу дитину", — наголосила виданню керівниця американської благодійної організації Терез Філлмон. 

Водночас, наголошується у статті, директор дитячого будинку Олександр Васякін заперечує, що діти голодують: "Вони хворі і через це їхній організм неправильно перетравлює їжу. Ми намагаємося залучити до співпраці такі компанії, як “Nestlé», аби вони забезпечували нас продуктами, які краще засвоюються", — каже він.

Читайте также по теме