ГолосUA
08:06 20/08/2010

Повернувши «РосУкрЕнерго» 12,1 мільярдів кубометрів газу, Україна не переживе зими — експерт

Виконуючи рішення Шевченківського районного суду про повернення «РосУкрЕнерго» 12,1 мільярдів кубометрів газу, Україна не зможе пройти опалювальний сезон 2010-2011.

Про це заявив речник НАК «Нафтогазу» 2008 – 2010 років Валентин Землянський в ефірі «5 каналу».

«Ми не можемо на сьогодні розривати газовий баланс, який сформовано до кінця 2010 року. Якщо видалити з нього 12 мільярдів метрів кубічних газу, то ми просто тоді не пройдемо зиму», — наголосив він.

На переконання енергетичного експерта, НАК «Нафтогаз» обов’язково повинен оскаржувати рішення суду.

«Апеляція «Нафтогазу» безумовно має сенс. «Нафтогаз» має використати усі можливості для того, щоб захистити власні інтереси, по-перше, а по-друге, власної держави», — підкреслив В. Землянський.

У випадку, якщо апеляцію «Нафтогазу» буде відхилено, на думку експерта, сторони будуть шукати паритетне рішення, «у якому зацікавлений і «Газпром», і Європейський Союз».

«Питання, яке буде обговорюватися це, безумовно, реструктуризація боргу. Обсяг газу, який потрібно повернути дуже великий, тому я не думаю, що його буде віддано до якоїсь певної дати як цього вимагає «РосУкрЕнерго», чи до 1 вересня, як постановив Шевченківський суд», — зазначив В. Землянський.

Нагадаємо, що 19 серпня стало відомо про те, що Шевченківський райсуд Києва своїм рішенням від 13 серпня визнав, що "Нафтогаз" порушив контракт і зобов’язана повернути «РосУкрЕнерго» 12,1 млрд. кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, погоджений сторонами.

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко вже заявив, що «Нафтогаз" подасть апеляцію на це рішення.

А. Береза />  

Читайте также по теме