ГолосUA
19:22 25/03/2010

Повітря в Черкасах стало чистішим

У минулому році зафіксовано зниження індексу забруднення повітря.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомила в.о. начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області Олена Дудник.

Проблема забруднення довкілля актуальна для Черкас, оскільки до забруднення транспортом та котельнями додається забруднення від хімічного виробництва. Основними джерелами забруднення повітря є ВАТ «Азот», ДП «Черкаська ТЕЦ», ТОВ «Черкаський ДОК», ТОВ «Черкаська продовольча компанія», ДП ЧАРЗ та автотранспорт.

За словами О Дудник, у повітрі Черкас контролюються 4 основних (пил, діоксид сірки, діоксид азоту, оксид вуглецю) та 20 специфічних забруднюючих речовини, включаючи важкі метали та бенз-а-пирен.

У минулому році зафіксовано зниження середньомісячних та максимальних концентрацій діоксиду та оксиду азоту та сірководню у другому півріччі. По аміаку найбільші середньомісячні концентрації були у травні, червні, липні та вересні. Спостерігалося збільшення максимальних концентрацій по пилу в літній період по причині зменшення днів з опадами та підвищення природної запиленості на відкритому ґрунті. Найбільш забрудненими залишаються район «Д» та центр міста.

“Індекс забруднення атмосферного повітря Черкас за 2009 рік склав 5,64, що вважається рівним середньому забрудненню (у 2008 році – 7,54). Найбільше значення було зафіксовано у 1997 році, найменше – у 2009 році. Тенденція зміни середнього рівня забруднення атмосферного повітря за останні 5 років характеризувалась зниженням по всіх домішках (крім сірководню). По важких металах збільшення спостерігалося по міді, залізу та нікелю” — зазначила О. Дудник. На її думку, зменшення індексу обумовлено як спадом обсягів промислового виробництва, так і використанням більш сучасних технологій.

В. Середа

 

Читайте также по теме