ГолосUA
07:18 21/04/2010

Повітряний простір Європи офіційно оголосили безпечним для польотів

Міжнародна організація цивільної авіації офіційно оголосила безпечним здійснення польотів над Європою.

За словами президента організації Роберто Кобеха Гонсалеса, частково цей факт доводить те, що нині деякі країни вже ухвалили рішення щодо відновлення польотів над їхньою територією. У випадку, якби в урядів цих країн залишалися б сумніви з приводу безпеки польотів, їх повітряний простір залишався б закритим.

Гонсалес також зауважив, що на сьогодні рівень ризику при здійсненні перельотів досить низький.

Нагадаємо, рішенння про призупинення всіх польотів над територією Європи прийняли 15 квітня. Воно пов’язане з тим, що виверження вулкану Ейяфьяллайекюль в Ісландії спричинило викид попілу в атмосферу. За деякими даним, попадання цього попілу у двигун літака може призвести до його зупинки.

Водночас, сьогодні з’явилась інформація про те, що вулкан Ейяфьяллайекюль може спровокувати виверження сусіднього вулкана Катла. Наголошується, що напередодні Катла не подавала ознак активності, проте у разі виверження цього вулкана, сила якого в 10 разів перевершує Ейяфьяллайекюль, в атмосферу буде викинуто значно більша за обсягом хмара вулканічного попелу, ніж та, яке спричинила закриття повітряного простору в більшості країн Європи.

Дві гори знаходяться на півдні Ісландії на відстані приблизно 20 км одна від одної. Учені вважають, що вони пов’язані між собою магматичним каналом.

Останнє крупне виверження Катли відбулося в 1955 р., фахівці наголошують, що цей вулкан "прокидається" в середньому один раз у 80 років.

Вулкан Ейяфьяллайекюль, розташований приблизно в 150 км від столиці Ісландії Рейк’явіка, почав вивергатися 20 березня 2010 р. 14 квітня цього року відбулося повторне виверження, яке практично паралізувало авіасполучення в Європі через хмари вулканічного попелу, що утворився в атмосфері після виверження вулкана.

За матеріалами «Lenta.ru», «РБК-Україна».

 

Читайте также по теме