ГолосUA
10:07 21/04/2010

Повітряний простір Європи відкрито, але транспортний хаос триває

Повітряний простір Європи сьогодні знову відкрився для польотів цивільної авіації, але транспортний хаос, викликаний виверженням ісландського вулкана, продовжується: авіакомпанії підраховують збитки, а застряглі в аеропортах пасажири тільки починають вилітати в місця призначення. Багато бізнес-ланцюжків порушено, і знадобляться дні, якщо не тижні, щоб відновити нормальне функціонування підприємств самих різних галузей, порушених транспортним колапсом.

Повністю відкрито для польотів небо над Великобританією, Іспанією, Італією, Австрією, Голландією і низкою інших західноєвропейських країн. У обмеженому режимі працюють аеропорти Франції і Німеччини, частково закрито небо над Швецією. Найбільша французька авіакомпанія "Air France" сьогодні відновила далекомагістральні рейси, а німецький флагманський авіаперевізник "Lufthansa" планує виконати 21 квітня близько 500 рейсів у порівнянні з добовою нормою в 1,8 тис. перельотів.

Британська авіакомпанія "British Airways" розпочала дальні перельоти з лондонських аеропортів Хитроу і Гетвік, але рейси на малі відстані залишаться під забороною до 14:00 за київським часом. Порадувала пасажирів і австралійська "Qantas", що оголосила про відновлення польотів з сьогоднішнього дня, а китайський авіаперевізник "Air China" повідомив про "повне відновлення" польотів в Старий Світ.

За даними європейського агентства з контролю за авіаційним трафіком "Eurocontrol", сьогодні в Європі авіакомпанії зможуть виконати щонайменше 15 тис. рейсів, тоді як зазвичай щоденно здійснюється близько 28 тис. перельотів. При цьому за тиждень авіапростою було скасовано понад 95 тис. рейсів по всій Європі.

За матеріалами Бі-Бі-Сі, "Reuters" />  

Читайте также по теме