ГолосUA
09:01 20/07/2010

Позаблоковий статус найбільше відповідає національним інтересам України — Крючков

Позаблоковий статус найбільш за все всього відповідає національним інтересам України, в тій ситуації, яка складалась у світі.

Таку думку висловив колишній народний депутат другого скликання, екс-голова комітету ВР з питання національної безпеки Георгій Крючков на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA

“Україна є позаблоковою країною, і, як на мене, це найбільше відповідає, по-перше, національним інтересам, і по-друге, тій ситуації, яка склалась у світі”,- вважає він.

За його словами, НАТО створювалось як організація, яка буде протидіяти у випадку конфліктних ситуації Радянському Союзу.

З протилежною метою створювалась і організація Варшавського договору, проте, як констатував експерт, “після розпаду Радянського Союзу утворення на його тлі нових держав і припинення дії Варшавського договору, відкинуло основні потреби за для яких було створено НАТО. І хоча, основною метою НАТО тепер є протидія іншим загрозам, таким як світовий тероризм та піратство, потреба вступу України в НАТО наразі не відповідає національним інтересах країни”.

“Проголошуючи курс на позаблоковість, по суті, на нейтральний статус, Україна не займає позицію, що вона ізолюється в собі. Україна є відкритою для співробітництва і проголошує, що позаблоковий статус передбачає інтенсивне співробітництво національних інтересів нашої держави і з НАТО, і з іншими військово-політичними угрупуваннями. В тому числі, й Організації договору колективної безпеки (ОДКБ)”, — зауважив він.

Експерт наголосив, що країна, наразі, не може розглядати ні вступ до НАТО, ні приєднання до ОДКБ.

Нагадаємо, 2 липня ВР прийняла закон “Про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики України”, з якого було викреслено пріоритетне завдання вступу до НАТО та змінено статус України на позаблоковий.

Разом із тим офіційний представник Альянсу Джеймс Апатурай заявив, що НАТО не буде скорочувати співробітництво з Україною та допомогою у проведенні реформ.

15 липня відбулась Міжнародна конференція з організації договору про колективну безпеку, на якій було схвалено потребу у проведенні в Україні широкої пропаганди ОДКБ.

К. Коваленко />  

Читайте также по теме
ГолосUA
13:18 01/10/2024

Йенс Столтенберг официально передал полномочия генерального секретаря Североатлантического альянса бывшему премьер-министру Нидерландов...