ГолосUA
13:35 06/05/2010

ПР хоче провести федералізацію влади для того, щоб місцеві органи залишилися підконтрольними Президенту – експерт

Партія регіонів прагне провести федералізацію влади, а не реформу місцевого самоврядування для того, щоб органи місцевого самоврядування залишилися підконтрольними Президенту.

Таку думку в інтерв’ю журналісту ГолосUA висловив політолог Олексій Гарань.

За словами експерта, слід чітко розмежовувати поняття децентралізації влади та її федералізації. «Насправді децентралізація може перетворитися на повзучу федералізацію. Децентралізація покликана забезпечити справжнє місцеве самоврядування в Україні», — наголосив він, додавши, що сьогодні в Україні місцеві ради насправді не мають своїх виконавчих органів і адміністративно територіальна реформа дійсно потрібна.

Політолог підкреслив, що Партія регіонів навіть саме поняття федералізації розуміє інакше. «Насправді Партія регіонів не хоче позбавлятися влади через районні й обласні державні адміністрації. Партія регіонів не хоче проводити реформу місцевого самоврядування, бо вони (місцеві органи – ред..) будуть тоді незалежними від Президента. Вони хочуть зробити федералізацію для того, щоб на рівні областей чи регіонів перетворити місцевих босів на таких собі удільних князьків, а місцевого самоврядування не буде», — сказав О. Гарань.

При цьому політолог наголосив на тому, що суспільство повинне бути надзвичайно уважним та слідкувати за тим, які саме реформи проводить Партія регіонів. «Насправді, це може бути не децентралізація чи реформа місцевого самоврядування, а феодалізація України, перетворення на посаджених феодалів, які будуть підкорятися своєму суверену, тобто Президенту», — підкреслив він. При цьому О. Гарань повідомив, що Партія регіонів свого часу виключила зі своєї програми пункт про федералізацію країни, «оскільки вони зрозуміли, що з цим гратися небезпечно».

Нагадаємо, раніше віце-прем’єр-міністр України з питань регіональної політики Віктор Тихонов заявив, що він є прибічником ідеї децентралізації влади, а точніше, її федералізації. За його словами, Президент України Віктор Янукович вже доручив уряду розробити міри з децентралізації владної системи в Україні.

О. Проценко />  

Читайте также по теме