ГолосUA
14:26 06/04/2010

ПР хоче провести місцеві вибори восени 2010 року — політолог

Для «регіоналів» найбільш комфортним сценарієм залишається проведення місцевих виборів восени 2010 року. Так вважає політолог Анатолій Луценко, директор компанії "GMT group". />  

На його думку, скасування Верховною Радою України місцевих виборів, попередньо призначених на 30 травня 2010 року, «підвісило» повноваження місцевих рад. Після цієї дати їх перебування при владі стає нелегітимним.
 

«Зараз маємо дві орієнтовні дати проведення місцевих виборів: листопад 2010 року та березень 2011-го. Так, ще 20 березня «регіонали» зареєстрували власний проект постанови про призначення місцевих виборів на 7 листопада цього року. І будуть докладати усіх зусиль для досягнення цього результату», – наголосив експерт.
 

Анатолій Луценко вважає, що комфортність осінніх виборів для «регіоналів» визначають два фактори: а) Партія Регіонів до цього часу остаточно завершить формування адміністративної владної вертикалі, а новопризначені голови ОДА та РДА наберуть «потрібну вагу» для забезпечення «правильного» результату на довірених їм територіях; б) закінчується так званий електоральний «медовий місяць» Віктора Януковича, за яким почнеться повільне, але неухильне падіння рейтингу.
 

«Опозиція в особі БЮТ почала реалізацію свого сценарію. Верховна Рада 1 квітня направила до Конституційного суду проект постанови №4177, якою намагається продовжити повноваження міських, селищних, сільських голів та місцевих депутатів до 2011 року. Таким чином БЮТ планує вирішити два завдання: пролонгувати існування бютівської більшості в багатьох обласних радах та загальмувати владний бліцкриг «регіоналів». Як не дивно, але Партія регіонів підтримала цю постанову, що може свідчити про існування альтернативного сценарію в її середовищі. Однією із причин може бути запас часу для зміни виборчих правил», – підкреслив політолог.
 

Він переконаний, що «регіонали» віддають перевагу індивідуальній роботі з політичними та бізнес-елітами, тому ідея повернення до так званої «змішаної» виборчої системи є надзвичайно актуальною. Їм простіше домовитися з персоналіями, які будуть обраними в мажоритарних округах, ніж з групами регіональних еліт, представлених в обласних організаціях партій. Крім того, це дозволить «регіоналам» на рівні виборчих штабів вирішити власну кадрову проблему в тих областях, де їхні партійні позиції є традиційно слабкими.
 

«Своєрідним ноу-хау цієї кампанії можуть стати місцеві виборчі блоки на чолі з керівниками адміністративної вертикалі, які будуть максимально враховувати місцеву специфіку та де-факто підпорядковуватися «регіоналам», – вважає Анатолій Луценко.

 

Читайте также по теме